Dokumentarac koji je podržao HAVC najgledaniji u svijetu

Autor: Poslovni dnevnik , 08. siječanj 2020. u 22:00
Glazbenik Iggy Pop narator u filmu Borisa Mitića/ MARKO PRPIĆ/PIXSELL

Hrvatska koprodukcija Slatko od Ništa prva na platformi MUBI.

Manjinska hrvatska koprodukcija "Slatko od Ništa" u režiji Borisa Mitića, najgledaniji je dokumentarni film lani na vodećoj svjetskoj online platformi za arthouse filmove MUBI.

Film srpskog redatelja sa zagrebačkom adresom, koji se opisuje kao "satirična dokumentarna parabola u kojoj Ništa vraća Sve na svoje mjesto", nastao je u koprodukciji Srbije, Hrvatske i Francuske. Snimalo ga je 62 snimatelja osam godina u 70 zemalja.

Narator filma je Ništa (Iggy Pop), kojem se smučilo naše nerazumijevanje, te se u stihovima obraća gledateljima prvi i posljednji put.

Njegove pustolovine ilustriraju 'dokumentarni kadrovi Ničega', uz originalnu glazbu britanskog benda The Tiger Lilliesa i majstora kabarea Pascal Comelade. Scenarij, čiji je razvoj podržao HAVC, istraživan je kroz 20.000 stranica bibliografije, a obiluje snimkama koje je autor naručio od desetaka kolega iz svijeta.

MUBI prikazuje samo 30 filmova istovremeno, od kultnih klasika do favorita suvremenih svjetskih festivala autorskog filma, tako što svakog dana dodaje i ukida po jedan.

Komentirajte prvi

New Report

Close