Dnevnik HRT-a uskoro će doživjeti promjene

Autor: Objava za medije , 18. ožujak 2014. u 16:16
Photo: Patrik Macek/Pixsell

Problema ima puno i oni su dugotrajni, ne možete ih riješiti odmah. Najlakše je promijeniti voditelje i scenografiju, no željeli smo više, rekla je Nemčić.

Na HRT-u je danas održana 15. sjednica Programskog vijeća. V.d. rukovoditelja Informativnog medijskog servisa Tomislav Špoljar vijećnicima je predstavio ustroj i način funkcioniranja nedavno ustrojene informativne agencije HRT-a.

IMS  kojeg čini 7 redakcija i desk dnevno proizvodi 60 informativnih  radijskih  i 34 televizijske emisije te internetske sadržaje, rekao je Špoljar. Također je najavio da se planira preseljenje redakcija i Deska IMS-a na televizijski trg na Prisavlju.„Povezivanjem radijskih i tv kanala te zajedničkom obradom sadržaja postižemo sinergiju kojom vraćamo relevantnost“, istaknuo Špoljar, argumentiravši to podatkom da HRT od početka godine bilježi  značajnu citiranost u ostalim medijima.

Članovi Vijeća iskazali su zabrinutost zbog pada gledanosti središnjeg Dnevnika HRT-a. Vijećnica Neda Ritz rekla je kako smatra da je Dnevnik previše katastrofičan te na taj način odbija gledatelje. „HRT bi morao oformiti stručnu skupinu koja bi se pozabavila pitanjem Dnevnika“, istaknula je Ritz.

Većina vijećnika podržala je stav Nede Ritz dok je Josip Jelić ocijenio kako gledanost pada, upitavši također zašto se ništa ne čini na središnjem Dnevniku.

Na kritike je odgovorila v.d. ravnateljice Programa HRT-a Marija Nemčić, istaknuvši kako je gledanost Dnevnika počela padati 2007. godine. „Potreban je šest puta duži period za dizanje gledanosti od onoga u kojem je gledanost padala. Zadnji trendovi pokazuju da je pad zaustavljen, kada na to dodamo nove navike gledanja, putem snimalica i iptv, onda i ne stojimo tako loše kako se nekad govori“, rekla je Nemčić. Također, najavila je kako će Dnevnik uskoro doživjeti promjene. „Temeljem vaših zaključaka pokrenuli smo „projekt novog dnevnika“.  Želimo promijeniti formu, sadržaj, relevantnost, to je projekt na kojem radimo za jesen 2014. Problema ima puno i oni su dugotrajni, ne možete ih riješiti odmah. Najlakše je promijeniti voditelje i scenografiju, no željeli smo više.“, rekla je Nemčić.

Više članova Vijeća istaknulo je nezadovoljstvo i po pitanju funkcioniranja IMS-a, u smislu definiranja odgovornosti, ističući u više navrata kako se ne zna tko je odgovoran za pojedine sadržaje te je nejasna i hijerarhija.

Nemčić je odgovorila kako su iskustva drugih javnih televizija koje su implementirale projekt objedinjavanja radija, televizije i interneta da su također trebale neko vrijeme kako bi sve profunkcioniralo, no kako su nadležnosti i odgovornosti već sada jasne.

Vijeće je zaključilo kako projekt IMS-a nije donio očekivana poboljšanja, te kako ne vidi što HRT radi kako bi povratio gledanost. Odgovor je zatražilo od glavnog ravnatelja.

Programsko vijeće ostaje pri svome stavu da u novome ustroju nisu jasno razgraničene uredničke ovlasti za informativne sadržaje – nije jasno tko pokreće inicijative, a tko odgovara za pojedine emisije i programske sadržaje.

Vijeće  je također saslušalo izvješće Povjerenika za korisnike usluga HRT-a, koji je iznio kako je u razdoblju od protekle sjednice najviše pritužaba bilo na nastup Lepe Brene u emisji Damin Gambit te kako je najviše pohvala bilo za emisiju Nedjeljom u 2.

Neda Ritz također se zapitala zašto se na natječaj za ravnatelja Programa HRT-a nije javio nitko iz kuće, upitavši se je li riječ o bojkotu ili osjećaju beznadnosti.

Vijeće je zanimala i serija Zločini komunizma u Hrvatskoj, čije je prikazivanje ovoga tjedna započelo na HRT-u, te su vijećnici upitali što je s 4. epizodom. Glavna urednica HTV 1 Gordana Mrđen  rekla je kako će  ta epizoda biti prikazana naknadno uz javnu raspravu. Predsjednica Vijeća  zatražila je što skoriji odgovor na pitanje o terminu emitiranja.

Komentirajte prvi

New Report

Close