Dizajnirana prva ELEN stanica

Autor: Nikolina Buljan / VLM , 20. siječanj 2013. u 22:01
Prva nagrada iznosi 50.000 kuna

Mladi kreativci dobili nagradu HEP-a za punionice električnih vozila.

Dizajner Neven Kovačić iz dizajnerskog studija REdesign i arhitekt Vedran Jukić iz studija SODA arhitekti, pobjedili su na natječaju HEP Opskrbe za izradu idejnog rješenja ELEN stanice za brzo punjenje električnih vozila.

Naime, HEP uskoro planira postaviti prvu stanicu za punjenje električnih automobila u Zagrebu na parkiralištu ispred upravne zgrade HEP-a u Ulici grada Vukovara te kasnije još jednu ispred Gradskog poglavarstva Grada Zagreba na Trgu Stjepana Radića. Ove dvije stanice bi trebale biti početak  izgradnje infrastrukture za punjenje električnih vozila u Hrvatskoj, čime bi se, kažu u HEP-u, priključili na europsku energetsku autocestu."Nakon odabira idejnog rješenja pred razvojnim timom HEP grupe je proces izrade projektne dokumentacije i realizacija prototipa. U ovom trenutku teško je predvidjeti točne rokove, no s projektiranjem krećemo vrlo skoro,pa očekujem da ćemo prototip Elen stanice testirati u praksi već u ovoj godini. Budući da smo još uvijek u razvojnoj fazi teško je govoriti o cijeni koštanja pojedine postaje u budućnosti, no dosadašnji troškovi projekta Elen su minimalni, budući projekt najvećim dijelom provode HEP-ovi stručnjaci. Nagrade za autore propisane su tekstom natječaja i iznose 50.000 kuna za prvonagrađenog, a 30.000 kuna za drugonarađenog", govori Franka Gojanović iz marketinga HEP-a.

Funkcionalnost i estetika
Kada je raspisivao natječaj, HEP je tražio nekoga tko će im osim funkcionalnosti osigurati i estetski privlačne stanice. U najvećoj mjeri to su im osigurali Kovačić i Jukić sa suradnicima Darijom Hrastovićem iz Hrastović inženjeringa, Sanjom Kovačić iz Redesigna te Matom Rimcem iz Rimac automobila. U raspisivanju natječaja je uz HEP sudjelovao i Grad Zagreb te Hrvatsko dizajnersko društvo koje je u opisu  prvonagrađenog  rada navelo kako su Jukić i Kovačić u cijelosti zadovoljili konceptualnu, tehnološku i ergonomsku razinu s naglaskom na kreativnost, inovativnost, oblikovnost i estetiku, kao i tehničku razradu rješenja. Pitali smo prvonagrađenog Vedrana Jukića iznenađuje li ga HEP-ova pozornost estetici koja je izražena u ovom natječaju. "Ne iznenađuje me, jer ovdje nije samo u pitanju estetika", kaže Jukić. Objašnjava kako dizajn, osim konačne pojavnosti uključuje i obavezno promišljanje stabilnosti, ergonomije, racionalnosti izvedbe, održivosti, održavanja, trajnosti i komunikacijske poruke koja se prenosi. Tu se radi se o seriji proizvoda, te se ovi faktori moraju dovesti na vrlo visok stupanj, kako bi se izbjegla multiplikacija pogreška i smanjili troškovi. "Srećom, naše društvo postaje svjesno važnosti uloge dizajnera i arhitekata, kao što je to slučaj u razvijenijim zemljama", spominje Jukić.
 

Koriste se domaći resursi
"Ideja ovog projekta je da se za njegov razvoj i izvedbu koriste domaći resursi, što mu daje kvalitetu u pogledu njegove društvene odgovornosti i održivosti. Upotreba materijala i tehnologija izvedbe usklađeni su sa suvremenim dostignućima, dok se pritom nastavljaju na vrijedno naslijeđe hrvatske arhitekture", objasnio je koautor pobjedničkog rješenja arhitekt Vedran Jukić. Kao glavne karakteristike njihovog rada ocjenjivački sud navodi zanimljivost zaokretanja solarnih panela za suncem čime konstrukcija, kako spominju, postaje živa. 

Komentirajte prvi

New Report

Close