Dalić: Može onda i niži PDV na (ne)masno mlijeko?

Autor: Poslovni dnevnik , 11. lipanj 2013. u 22:00
Martina Dalić, Klub HDZ-a/PIXSELL

Tko je izmislio magičnu brojku 25 tisuća riječi? Ako je mlađa osoba, neka postane znanstveni novak, ako je starija, neka dobije nagradu za životno djelo, rekao je G. Marić.

Saborska je oporba u utorak žestoko napala nakanu Vlade da se PDV po sniženoj stopi od pet posto naplaćuje samo za dnevne novine koje objavljuju autorske tekstove i po izdanju imaju najmanje 25 tisuća riječi.

 

Vukšić

Ta diskriminirajuća odluka odnosi se na jedan list, tu su se upleli neki klanovi kako bi s tržišta izbacili jedne novine

"Takav kriterij nigdje ne postoji, on je posljedica Vladine želje da poreznim instrumentom nekome pogoduje malo više, a nekome malo manje", rekla je Martina Dalić (Klub HDZ-a). Njezina stranačkog kolegu Gorana Marića zanima tko je izmislio magičnu brojku 25 tisuća. "Ako je mlađa osoba, predlažem da odmah postane znanstveni novak, ako je starija, neka dobije nagradu za životno djelo", predložio je Marić i upozorio na opasnost da se od različitog tretmana novina prijeđe u diskriminaciju. Dalić se pita zašto se PDV na pet posto smanjuje za znanstvene časopise, dok oni s područja kulture i umjetnosti ostaju na stopi od 10 posto. "Ovaj prijedlog otkriva ambiciju predlagača da ide točkasto prema pojedinim medijima, sukladno njegovom ideološkom okviru. To se zakonom ne smije raditi", kazala je Dalić, koja je "iščitala" i pravi smisao ponuđenih stopa. Poruka je da je PDV dignut na 25 posto da bi se moglo ići prema pojedinim industrijama i stavljati ih u povoljniji položaj, smatra Dalić.

"Digli ste branu, ako se mediji mogu oporezivati razlikovanjem broja riječi, oprostite, zašto ne bi bila različita stopa za mlijeko s obzirom na količinu masti u mlijeku, što je objektivniji kriterij lakše utvrdiv nego broj riječi?", rekla je Dalić. I Davorin Mlakar (HDZ) osvrnuo se na kriterij od 25.000 riječi. "Ako je norma brojanja riječi ono što će odlučiti hoćete li plaćati porez po stopi od 5 ili 25 posto, zašto niste isti princip uzeli za knjige, pa da su recimo knjige do 100 stranica oporezivane po stopi od 25 posto, a one koje premašuju 100 stranica imaju poreznu stopu", upitao je. Laburist Branko Vukšić smatra taj kriterij nepravednim. "Ta diskriminirajuća odluka odnosi se na jedan list, tu su se upleli neki klanovi kako bi s tržišta izbacili jedne novine", rekao je ističući kako je posrijedi perfidan pokušaj da se uništi jedan medij.

Komentirajte prvi

New Report

Close