CNN International prestaje s emitiranjem u Rusiji

Autor: Marta Duić , 11. studeni 2014. u 22:00
Screenshot/www.cnn.com

Do ovog poteza je došlo zbog nedavnih izmjena u ruskom zakonu.

CNN International će prestati s emitiranjem u Rusiji prije 31. prosinca, navodi se u priopćenju koje je tvrtka uputila ruskim kabelskim operaterima.

U priopćenju Turner Broadcasting sustava Europe ne navode se razlozi prestanka emitiranja. Sadržaj priopćenja javnosti je prenjela ruska službena novinska agencija Tass. Predstavnici glavnih ruskih kabelskih operatera VimpelCom i AKADO također su potvrdili primitak pisma o prestanku emitiranja CNN-a.Tatyana Kalita, generalna direktorica Turner Broadcasting System Rusije odbila je komentirati odluku CNN-a i  razloge prestanka emitiranja.

Predstavnik tvrtke je objasnio da je do ovog poteza došlo zbog nedavnih izmjena u ruskom zakonu koji se odnose na masovne medije. "Turner International istražuje mogućnosti za distribuciju CNN-a u Rusiji u skladu s nedavnim izmjenama u ruskom zakonodavstvu povezanih s masovnim medijima. Upravo smo zbog  tog procesa prekinuli naše sadašnje sporazume i ugovore o emitiranju. Nadamo se da ćemo se vratiti na rusko tržište i informirat ćemo sve partnere o našim daljnjim planovima na tom polju", izjavio je predstavnik Turnera.

Naime, prema najnovijim zakonskim odredbama, inozemni partner može sudjelovati u vlasništvu nekog medija u Rusiji s najviše 20 posto udjela. Taj zakon pogodio je mnoge neovisne medija u zemlji. Iz CNN-a ističu kako ova odluka neće utjecati na aktivnosti CNN-ovog dopisičkog ureda u Moskvi.Roskomnadzor, ruski savezni medij i "watchdog" negira da ima bilo kakve veze s planovima CNN Internationala da zaustave emitiranje u Rusiji."CNN dioničari trebali biti upitani o razlozima zaustavljanja emitiranja," tvrdi Vadim Ampelonsky, predstavnik Roskomnadzora. Ruska službena novinska agencija Tass također spominje i citira izvor upoznat s poslovanjem mreže u Rusiji tvrdeći da su razlozi za prestanak emitiranja isključivo komercijalne prirode.

Komentirajte prvi

New Report

Close