Bosna napokon krenula u testnu digitalizaciju

Autor: Poslovni dnevnik , 27. rujan 2016. u 21:59
Emitirat će se u DVB-T tehnologiji/FOTOLIA

Za digitalizaciju su, osim tri javne, zainteresirane i neke privatne televizije.

Iako se s prelaskom s analognog na digitalni proces u BiH kasnilo, Predrag Kovač, generalni direktor Regulatorne agencije za komunikacije (RAK) najavio je skori početak testne digitalizacije, navodeći pritom da je ona obaveza za sve zemlje Europe.

"Na samom početku predviđeno je da samo tri javna servisa BHT, FTV i RTRS emitiraju svoj program. U toku ovog testnog perioda emitiranja moguće je, ako se donesu i odgovarajuće odluke Vijeća ministara BiH, da se priključi i jedan broj komercijalnih TV stanica", pojasnio je Kovač. Kazao je i da će tokom testnog emitiranja biti nastavljeno s analognim emitiranjem, navodeći da građani ne trebaju nabavljati nove prijemnike ili adaptere dok ne budu upoznali kakve trebaju kupiti.

"Tri javna servisa započet će s digitalnim emitiranjem u tzv. DVB-T tehnologiji koja omogućava emitiranje osam TV kanala. U međuvremenu, u svijetu su u upotrebi novi standardi koji omogućavaju emitiranje i do 16 TV kanala. Agencija je inicirala donošenje odluka o usvajanju novog standarda, čime bi se stvorio prostor da se 70 posto TV stanica smjesti u digitalnu mrežu", rekao je Kovač. 

Komentirajte prvi

New Report

Close