Bogati švedski stol nije uspješan event marketing

Autor: Stjepan Škramić , 22. srpanj 2012. u 22:00

Kratka direktorska poruka, korporativni film i velik izbor hrane na švedskom stolu uobičajen je scenario event marketinga – i ujedno jedna od najvećih grešaka u organiziranju događaja

Ako zanemarimo klasične definicije, event marketing prevodimo kao “organiziranje događaja”. Pod tim podrazumijevamo specijalna sponzorirana događanja koja plijene pažnju publike i medija te ostaju zabilježena u sjećanju.Ako ste bili svjedokom događaja na kojem vas je zgodna hostesa ponudila pićem dobrodošlice, a voditelj ili direktor pozdravili i najavili kratki korporativni filmić, zatim pojeli nešto sa švedskog stola i trgnuli se na zvuk vatrometa, onda ste zasigurno bili prisutni na jednom osrednjem eventu. Poduzeća se često posluže tim “copy-paste” scenarijem za organizaciju događaja. Takvi prosječni događaji često i ne nastaju zbog manjka kreativnosti, već radi odluke poduzeća o korištenju već isprobanog koncepta ili ograničenog budžeta i vremena. Preporučuje se za svaki događaj pripremiti novo rješenje, na način da glavna ideja bude rezultat istraživanja tržišta, proizvoda, potrošača i trendova u svijetu. Samo s takvom organizacijom reducira se rizik od neuspješnog događaja.

Veća pažnja potrošača
Korisno je da ti događaji budu implementirani u ukupne marketinške aktivnosti, tako da potrošači kroz neposredno fizičko iskustvo osjete vezu s proizvodom ili uslugom. Eventi obično postižu efikasnije komunikacijske ciljeve, jer dosežu publiku u relaksiranom i dobrom raspoloženju. Razlozi za organiziranje eventa razlikuju se ovisno o djelatnosti poduzeća, a najčešći su: podizanje zapaženosti, stvaranje pozitivnih asocijacija i povjerenja, jačanje imidža, zbližavanje s klijentima, nagrađivanje zaposlenih ili korištenje prilike za promociju. Razlikujemo sponzoriranje događaja koje organizira drugi poslovni subjekt, od kreiranja vlastitih događaja poduzeća. Brzom rastu sponzorstva pridonijela je mogućnost povezivanja poduzeća s povoljnim događajima i uzrocima. Na taj način se izbjegavaju masovni mediji i osigurava veći stupanj pažnje i interesa kod potrošača.

Pozitivne asocijacije
Sponzorstvom je moguće ciljno usmjeriti komunikacijske sadržaje i tako kreirati pozitivne asocijacije kod publike te ponekad zaobići jezične, kulturološke i pravne barijere. Zbog globalnog apela, sport, glazba i umjetnost primaju najveće iznose u obliku sponzorstva. U većini zemalja nije dozvoljeno oglašavati alkohol i cigarete pa je kroz organiziranje i sponzoriranje događaja moguće legalno oglašavanje institucije ili marke proizvoda čije je promoviranje zakonom zabranjeno.Evente je nužno kvalitetno osmisliti i unaprijed planirati, jer 70% odluka o kupnji potrošači donose na prodajnom mjestu što znači da događaji imaju stvaran i izravan utjecaj na ponašanje i volju potrošača. Eventi ne smiju biti sami sebi svrha, već treba voditi brigu o ciljevima koji se žele postići.

Zasjeda

‘Iznenadna’ sponzorstva
Osim klasičnih, često nailazimo i na tzv. sponzorstva iz zasjede. Neka poduzeća intenziviraju oglašavanje i ostale oblike promocije za vrijeme eventa, kako bi stvorila dojam i privid sponzorstva. Oglašavanje iz zasjede pokazalo se kao vrlo uspješno za konkurentsko poduzeće, ali se često razmatra etičnost takvog ponašanja.

Komentirajte prvi

New Report

Close