AZTN odobrio preuzimanje Novog lista

Autor: Suzana Varošanec , 25. srpanj 2016. u 22:01
Slovaci ulaze u vlasništvo/Nel Pavletić/PIXSELL

J&T nakon ovladavanja Glasom Istre (59%) može preuzeti i 80% udjela u Novom listu.

AZTN je odobrio koncentraciju poduzetnika kojom JOJ Media House iz Bratislave, tvrtka iza koje stoji J&T, češko-slovački fond koji upravlja s 10-ak mlrd. eura vrijednom imovinom, stječe kontrolu nad Novim listom, Glasom Istre i RTD-om, izdavačem Zadarskog lista.

Odluka omogućuje preuzimatelju da nakon ovladavanja Glasom Istre (59%) preuzme i 80% udjela u Novom listu, pa formalno slijedi potvrda na skupštini dioničara. Transakcija neće dovesti do promjene u strukturi na tržištu prodane naklade i tržištu oglašavanja u općeinformativnim dnevnicima, navodi se u odluci AZTN-a. Naime, zajednički tržišni udjel triju dnevnika na tržištu prodane naklade u 2014. bio je između 10 i 15%, a na tržištu oglašavanja između 15 i 20%.

Najznačajnije udjele, inače, imaju izdanja Styria Grupe 24sata i Večernji list – između 55 i 60% udjela na tržištu prodane naknade i između 40 i 45% na tržištu oglašavanja, a slijede izdanja bivšeg EPH. Slovaci su dnevnike preuzeli nakon odluke Zabe, najvećeg vjerovnika Novog lista, u predstečajnoj nagodbi, financijski nadigravši Telegram Media Grupu Ninoslava Pavića. 

Komentirajte prvi

New Report

Close