AT&T želi preuzeti DirectTV za 50 milijardi dolara

Autor: Tomislav Pili , 13. svibanj 2014. u 22:00
Randall Stephenson, predsjednik Uprave AT&T-a

Najveća američki kabelski operater, Comcast, čeka regulatorno dopuštenje za preuzimanje Time Warner Cablea, najbližeg konkurenta.

Američka telekomunikacijska kompanija AT&T vrlo je blizu sklapanja sporazuma o preuzimanju tvrtke DirectTV, najvećeg američkog pružatelja usluga satelitske televizije s bazom od 20 milijuna korisnika.

Prema navodima američkih poslovnih medija, posao bi mogao vrijediti gotovo 50 milijardi dolara i mogao bi dobrano presložiti karte na tamošnjem tržištu kablovske televizije. Prema navodima upućenih izvora The Financial Timesa, razgovori između AT&T-a i DirectTV-a traju već neko vrijeme i postupno su napredovali. Navodno su pregovori u završnoj fazi, ali će na finiširanje posla trebati pričekati još barem mjesec dana, tvrdi izvor The Financial Timesa. Iako je tržišna vrijednost DirectTV-a oko 44 milijarde dolara, AT&T-ova ponuda sastoji se dijela koji bi se isplatio u gotovini, a dio u dionicama.

Gruba računica daje iznos od nešto manje od 50 milijardi dolara. Investitorima na Njujorškoj burzi vijest je bila dobar poticaj da obrate pozornost na dionicu DirectTV-a, pa je cijena na burzi u ponedjeljak skočila za šest posto. Vijesti o preuzimanju DirectTV-a došle su upravo u vrijeme promjena na američkom tržištu kabelske televizije. Najveća američki kabelski operater, Comcast, trenutno traži regulatorno dopuštenje za preuzimanje Time Warner Cablea, najbližeg konkurenta. Posao je težak 42 milijarde dolara. AT&T bi preuzimanjem DirectTV-a postao drugi najveći operater kabelske televizije, odmah poslije Comcasta.

Komentirajte prvi

New Report

Close