Amazon s Top Gearom kreće u rat s Netflixom

Autor: Ana Maria Filipović Grčić , 03. kolovoz 2015. u 14:00
James May, Richard Hammond i Jeremy Clarkson snimit će 36 epizoda za novog poslodavca/Goran Jakuš/PIXSELL

Top Gear bi trebao donijeti nove pretplatnike za TV-uslugu Amazon Prime koja se tek probija u odnosu na Netflix.

Amazon je s voditeljima Top Geara potpisao ugovor vrijedan 250 milijuna dolara za tri sezone i 36 epizoda zasad neimenovanog automobilskog serijala.

Iz Amazona je stigla potvrda da je s Jeremyem Clarksonom, Richardom Hammondom i Jamesom Mayom postignut dogovor oko nove zabavne emisije čije bi emitiranje započelo sljedeće godine. Iako je sam Amazon odbio komentirati cijenu, izvori bliski Financial Timesu otkrili su kako se radi o 250 milijuna dolara, dok drugih komercijalnih detalja ugovora za sada nema. Hammond i May su, zajedno s dugogodišnjim Top Gearovim producentom Andyem Wilmanom, napustili BBC koji je u ožujku otpustio Clarksona nakon verbalnog i fizičkog napada na producenta Oisina Tymona.

 

235milijuna

dolara godišnje uprihodi emisija Top Gear

No, uspjeh vodećeg automobilskog showa, koji donosi 235 milijuna dolara komercijalnih prihoda godišnje, ovisi isključivo o atraktivnosti njegovih voditelja. Iako je BBC kasnije ponudio višemilijunski ugovor Mayu i Hammondu kako bi nastavili raditi na Top Gearu, oni su to odbili, navodeći kao razlog svoju dugogodišnju suradnju s Clarksonom. Ovdje je Amazon prepoznao priliku za jačanje vlastite poziciju u borbi s Netflixom.

Sporazum Amazona i slavnog trojca najveće je ulaganje streaming kompanija nakon što je Netflix prikazivanje dviju sezona serije "Kuća od karata" platio 100 milijuna dolara, a ujedno je i dokaz vrlo intenzivne konkurencije među suparničkim operaterima. Tri sezone nove automobilske emisije bit će dostupne samo pretplatnicima Amazon Primea. Analize pokazuju da je Amazon Prime do sada našao put u svega četiri posto britanskih domova dok se Netflix probio u 16 posto kućanstava. Digitalni mediji proračunato ulažu u velike projekte, računajući na porast broja pretplatnika. 

Komentirajte prvi

New Report

Close