A ‘Šipak godine’ dobio je…

Autor: Poslovni.hr/Hina , 23. siječanj 2014. u 18:06
Thinkstock

Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) izvijestila je danas da je prvi put dodijelila nagradu za antikomunikaciju Šipak godine – neimenovanom visokom izvoru.

Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) izvijestila je danas da je prvi put dodijelila nagradu za antikomunikaciju Šipak godine – neimenovanom visokom izvoru.

Nagrada Šipak godine dodjeljuje se lošim komunikacijskim praksama javnih osoba, koje su se svojim djelovanjem posebno istaknule u neprimjerenoj ili neprofesionalnoj komunikaciji koja šteti kvaliteti javnog dijaloga, objasnili su iz HUOJ-a.

U obrazloženju te nagrade predsjednik stručnog žirija za nagrade HUOJ-a Mario Aunedi Medek ističe da nema ničeg dobrog u komunikaciji u kojoj nije poznat izvor informacija onima koji tu informaciju konzumiraju, a kada je 'neimenovani visoki izvor' jedna od najcitiranijih osoba godine radi se o iznimno lošoj praksi komuniciranja s javnošću.

Taj je netransparentan način komunikacije obilježio javni komunikacijski prostor u prošloj godini, iako je često neprimjeren i ne pridonosi javnom dijalogu, ističe Mario Aunedi Medek.

Iz HUOJ-a napominju i da je plasiranje informacija bez poznatog izvora inače legitiman način komunikacije i jedan od alata odnosa s javnošću, poznatiji i kao tzv. probni balon.

Njime se testiraju reakcije javnosti na pojedine javne politike ili planirane poteze, vodeći pritom računa o javnom interesu, ali ako to postane dominantan način u svakodnevnoj komunikaciji i sredstvo za različite komunikacijske ili političke obračune i uz izostanak javnog interesa, onda se radi o narušavanju temeljnog principa komunikacijskog procesa – poznatosti i pošiljatelja i primatelja poruka.

Upozoravaju i da učestalost ovakve prakse ukazuje i na potrebu da se u odnosima s javnošću više koriste afirmativni, proaktivni i transparentni načini komunikacije u kojima su poznati svi sudionici komunikacijskog procesa.

Iz HUOJ-a napominju kako su nagradu Šipak godine uveli kako bi na primjeru negativne komunikacijske prakse ukazali na važnost kvalitetnog pristupa komunikaciji za pojedinca i društvo općenito.

Osim te nagrade, stručni žiri HUOJ-a će i za 2013. dodijeliti nagradu za komunikatora godine te Grand PRix nagrade za razvoj struke i najbolje projekte u još devet kategorija, a svečana je dodjela najavljena za 14. ožujka.

Komentari (2)
Pogledajte sve

A Šupak godine dobio je neimenovani visoki (184cm) izvor iz Kukuriku Vlade .

hm samo kako će neimenovani visoki izvor preuzeti svoje priznanje? skriven iza visokog paravana?

New Report

Close