Leksikon

Naslovnica Leksikon

kredit za premošćivanje

Kredit za premošćivanje (engl. bridge loan, bridging credit , interim credit, njem. Überbrückungskredit), uobičajena vrsta poslovnog kredita kojim se kratkoročno “premošćuje” razdoblje do definitivnog dogovora ili odobravanja srednjoročnog kredita, do ostvarenja priljeva po ugovoru koji je u postupku realizacije, do definitivne prodaje nekretnine i sličnog posla kojim će se izvjesno ostvariti priljev novčanih sredstava.

Najčešće se tim pojmom označava kredit banke kojim ona dužniku osigurava novčana sredstva za ostvarenje neke poslovne transakcije, a vraćanje kredita pritom je osigurano iz priljeva od tog istog ili nekog drugog, točno određenog posla za koji već, u pravilu, postoji sklopljen ugovor. Namjena odobrenog kredita i izvor iz kojeg će se vraćati povezani su, ali su potrebe financiranja i priljev vremenski neusklađeni pa to razdoblje treba “premostiti”. Otuda i ime bridge loan (bridge – most).

Primjer: poduzeće ima zaključen ugovor na 2 milijuna za izvršenje nekog posla, ali mu je potreban 1 milijun za realizaciju tog posla. Taj milijun odobrava mu se kao bridge loan, a njegovo vraćanje osigurano je ugovorom koji obećava spomenuti priljev od 2 milijuna. Tipični kredit za premošćivanje je i slučaj prodaje i istovremene kupovine nove kuće, kada redovito nastaje vremenski razmak između čina prodaje prve i kupnje druge kuće. Iznos kredita odobrenog za kupnju nove kuće ograničen je na visinu iznosa koji se na tržištu može dobiti za prodanu kuću.