Leksikon

Naslovnica Leksikon

kotacija

Kotacija (engl. quote, admission, listing, njem. Notierung), 1. registracija (uvrštenje, dozvola) vrijednosnih papira na burzi radi službene trgovine;

2. prikaz najviše cijene koju je kupac spreman platiti (engl. bid) i najniže cijene po kojoj je prodavalac spreman prodati (engl. ask) određeni vrijednosni papir koji je uvršten na burzu. U uobičajenim izvještajima s burzi navode se uz “bid” i “ask” cijene i ukupna vrijednost prometa, cijena po kojoj je ostvarena zadnja kupovina toga dana i promjena u odnosu na prethodni dan.


Kotacija (engl. quotation, quote, listing, njem. Quotierung), 1. najviša ponudbena cijena, za kupnju i najnižu zahtijevana cijena za prodaju određene vrijednosnice ili robe.

Npr. kotacija dionice “15 ¼ do 15 ½” znači da je u trenutku davanja kotacije najviša cijena koju bilo koji kupac želi platiti 15 ¼, a da je najbolja cijena, odnosno najniža cijena po kojoj je bilo koji prodavatelj spreman prodati 15 ½, 2. u širem smislu označava da se nekom vrijednosnicom ili robom trguje na određenoj burzi.