Leksikon

Naslovnica Leksikon

KfW

KfW (njem. Kreditanstalt für Wiederaufbau), Banka za obnovu, javna ustanova Njemačke za srednjoročno financiranje izvoza i obnovu.

Program KfW omogućava odobravanje kredita domaćim izvoznicima ili izravno inozemnim kupcima. Financira izvoz kapitalnih dobara u zemlje u razvoju, prodaju brodova, odobrava financijske kredite, financira filijale njemačkih poduzeća u inozemstvu i njemačke investicije u inozemstvu. Sredstva KfW formiraju se iz državnih i iz privatnih izvora (pozajmice na financijskom tržištu). Više od 80% kapitala KfW je u vlasništvu savezne države, a preostalih 20% je vlasništvo federalnih jedinica.

Vlasnici banke odrekli su se dobiti, a dodatna olakšica jest da je ova institucija oslobođena poreznih davanja. Najviše izvoznih kredita – više od 85% - odobrava zemljama u razvoju. Kao službena državna institucija KfW ima i specifične zadatke koji nisu izravno vezani uz njemački izvoz. Od 1991. veći dio kapitala usmjerava u tržišno osposobljavanje istočnog dijela njemačke, za pomoć malim i srednjim poduzećima, infrastrukturni razvoj, ekološke programe i modernizaciju stambenog fonda. Odobrava i kredite za iskorištavanje prirodnih bogatstava u inozemstvu za račun njemačke privrede. > AKA.