Jeste li znali da ćete možda platiti dodatne poreze na dohodak?

Autor: Mazars Cinotti , 12. studeni 2014. u 14:51
Poto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Iako nije izdašan u smislu proračuna, porez na dohodak jako je bitan jer se odnosi na gotovo sve fizičke osobe. Imate li štedni račun ili trgujete dionicama? Primate minimalac i živite na područjima od posebne državne skrbi?

Iako nije izdašan u smislu proračuna, porez na dohodak jako je bitan jer se odnosi na gotovo sve fizičke osobe. Imate li štedni račun ili trgujete dionicama? Primate minimalac i živite na područjima od posebne državne skrbi? Ako da, posebno će vas interesirati pojedine zakonske promjene.

Dodatno, navedeni porez je prihod jedinica lokalne samouprave, pa je svako zadiranje u isti ujedno i otvaranje pitanja financiranja decentralizirane države.

Po prvi puta u hrvatski porezni sustav ulaze porez na kapitalnu dobit, porez na kamate na štednju, porez na imovinu za koju ne možemo dokazati podrijetlo. Uz navedeno, donesene su još neke promjene.

Povećanje osobnih odbitaka i promjena poreznih razreda

Od 1.1.2015. godine nastupit će promjena vezana za razinu osobnih odbitaka, te promjene na visinu poreznih razreda. Dakle, važno je razumjeti da će se na isplate plaća za 12. mjesec koje će se (u velikoj većini tvrtki) isplaćivati u siječnju 2015. godine koristiti viši porezni odbici i drugačiji porezni razredi.

Povećanje osnovnog mjesečnog osobnog odbitka s 2.200,00 kuna na 2.600,00 kuna,  a osobnog odbitka umirovljenika s 3.400,00 kuna na 3.800,00 kuna. U Vukovaru je osobni odbitak povećan s 3.200,00 na 3.500,00 HRK, a na područjima II skupine s 2.700,00 na 3.000,00 HRK.

Potrebno je primijetiti da, iako je osobni odbitak rastao, prvi porezni razred je ostao na 2.200,00 HRK, dok je granica drugog, odnosno početak trećeg razreda pomaknuta sa 8.800,00 na 13.200,00 HRK.

Tablični prikaz navedenih izmjena je u nastavku.

 

Porez na kamate na štednju

Vlasti su se vodile mišlju da uvođenje ovog poreza neće dovesti do odlijeva depozita u druge države radi činjenice da u istima već postoji promatrani porez.

Prema predloženim izmjenama Zakona, kamate na štednju bi se oporezivale po stopi od 12% istodobno s isplatom ili pripisom kamata  i to neovisno o iznosu, pri čemu bi se tako plaćeni porez smatrao konačno plaćenim porezom, odnosno porezni obveznici dohodak od kapitala ostvaren od kamata na štednju ne bi mogli iskazati u godišnjoj poreznoj prijavi. 

Porezu na dohodak podlijegale bi kamate koje su isplaćene ili pripisane od 1. siječnja 2015. dok kamate koje su obračunane do 31. prosinca 2014. bez obzira kada se isplaćuju ili pripisuju ne bi podlijegale oporezivanju.

Kamate koje će podlijegati oporezivanju:

– primici od kamata na kunsku i deviznu štednju;
– primici od kamata po vrijednosnim papirima;
– primici od kamata po osnovi danih zajmova;
– primici ostvareni na temelju podjele prihoda investicijskog fonda u obliku kamata, ako se ne oporezuju kao udjeli u dobiti na temelju podjele dobiti ili prihoda investicijskih fondova.

Kamate koje se neće oporezivati:

– Na depozite po viđenju kod kojih je kamatna stopa niža od 0,5% godišnje;
– Kamate na obveznice;
– Primici po osnovi prinosa na životno osiguranje s obilježjem štednje;
– Zatezne kamate;
– Kamate po sudskim sporovima.

Potrebno je naglasiti da se kod obveznica misli samo na državne i municipalne obveznice. Dakle, kamate na korporativne i ostale obveznice podliježu oporezivanju. Vrlo slična je praksa i u drugim europskim zemljama koje su ranije uvele ovu odredbu.

Oporezivanje kapitalnih dobitaka

U svezi oporezivanja dohotka od kapitala po osnovi kapitalnih dobitaka od financijskih instrumenata i strukturiranih proizvoda predlaže se njihovo oporezivanje od 1. siječnja 2016.

Predmet oporezivanja su realizirani kapitalni dobici ostvareni unutar 3 godine, a oporezivanje bi se obavljalo po pojedinačno ostvarenom primitku koji je izvor kapitalnog dobitka. U obzir se uzima i pravo na kapitalni gubitak u izvješću koje porezni obveznici sastavljaju s danom 31.12. godine u kojoj su ostvareni kapitalni dobici i/ili  kapitalni gubici  i podnose Poreznoj upravi.

S obzirom na složenu problematiku financijskih instrumenata i strukturiranih proizvoda te propisanu FIFO metodu što zahtjeva pripremne radnje kod samih poreznih obveznika te osoba koje su preuzele upravljanje financijskom imovinom poreznog obveznika u transakcijama vezanim uz kupnju i prodaju financijske imovine u Republici Hrvatskoj i  inozemstvu, predlaže se datum primjene od 1. siječnja 2016.

Iako bi Pravilnikom trebalo biti podrobnije opisan način evidentiranja i FIFO metoda, navedeno se odnosi na praćenje kupoprodaje istovrsnih vrijednosnica. Na primjer, fizička osoba kupi u jednom paketu 10 dionica, a u drugom paketu 20 dionica. U trećem koraku prodaje 13 dionica, te se u određivanju kapitalnog dobitka najprije uzima nabavna cijena 10 dionica (prvi paket) pa onda sljedeće tri dionice iz drugog paketa. 

Kapitalnim dobicima osobito se smatraju dobici od: 

– prenosivih vrijednosnih papira i strukturiranih proizvoda,
– instrumenata tržišta novca,
– jedinica u subjektima za zajednička ulaganja,
– izvedenica.

Oporezivanje se neće vršiti:

– ako je financijska imovina otuđena nakon tri (3) godine od dana nabave odnosno stjecanja te imovine;

– ako je otuđenje između bračnih drugova i srodnika (uređeno ZDOH-om).

Zaključak

Sve promijene u okviru poreza na dohodak će biti u primjeni od 1.1.2015. godine, osim oporezivanja kapitalnih dobitaka. S obzirom na to da je stalni naglasak smanjenja opterećenja rada, a oporezivanje alternativnih primitaka i imovine, smatramo ovo jednim korakom u tom smjeru.

U drugom dijelu ove teme bit će više govora o promjeni načina predaje godišnje porezne prijave, oporezivanje imovine čije izvore ne možemo objasniti Poreznoj upravi, oporezivanju trgovanja otpadom i ostalim zanimljivostima.

 

Mazars Cinotti Audit, Mazars Cinotti Consulting i Mazars Cinotti Accounting su specijalizirana društva koja počivaju na principima profesionalnosti, te pružanja vrijednosti za novac našim klijentima.

Društva Mazars Cinotti su specijalizirana za pružanje revizijskih, poreznih, financijskih te računovodstveno – knjigovodstvenih usluga. Pokrivamo cijeli spektar usluga s navedenih područja te za iste posjedujemo potrebne licence te višegodišnje međunarodno i domaće iskustvo. Mazars Cinotti društva su članovi Mazars grupe. Mazars je međunarodna, neovisna organizacija specijalizirana u područjima poreza, revizije, računovodstva te pravnog i poslovnog savjetovanja (www.mazars.hr i www.mazars.com).

Tekstovi su informativnog karaktera te se isti ne bi trebali koristi za donošenje poslovnih odluka.

Komentirajte prvi

New Report

Close