Pero Galić: I nakon 24 godine na sceni najvažnija nam je obitelj

Autor: Maria Mrvelj , 27. veljača 2016. u 14:34
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Na Festivalu poduzetništva, obrta i OPG-ova u čak četiri hrvatska grada svirat će rock grupa iz Županje, Opća Opasnost. Bend postoji već 24 godine, a u tom su periodu objavili 10 albuma. Frontmen grupe Pero Galić, za Poslovni dnevnik otkrio je nekoliko detalja o poslovnom aspektu života glazbenika, te novoj suradnji s Poslovnim dnevnikom.

Koliko je ova suradnja važna za vas i vaš bend?

Svako slovo napisano o Općoj opasnosti nama je vrlo važno. Kada smo god u prilici iskoristiti neku vrstu promocije, to i činimo. Dugo smo na sceni, evo kuca već i 24-ta godina, i imamo puno toga za reći. Publika je tu gdje je i s nama dijeli ove trenutke. Suradnja s Poslovnim dnevnikom nama je sigurno dobro došla, puno nam znači i hvala na tome.

Rekli ste kako bendu "kuca već 24-ta godina".  Kako ste postali glazbenik, kako je tekao vaš put?

Da, 1992. je osnovan bend Opća opasnost, no ja sam već sedam godina ranije počeo ozbiljnije koketirati s glazbom. Dakle, s 15 godina sam već osnovao svoj prvi rock bend, mada sam od malih nogu povezan s glazbom. U trećem osnovne sam upisao glazbenu školu Srećka Albinija u Županji i tu sam već upoznao što je to glazba i kako funkcionira. Nekako sam se našao u tome, još uvijek me glazba usrećuje baš kao i onda. Iako sam tada kao klinac imao jednu potpuno drugu sliku o tome, drago mi je što je baš ovako ispao moj put.

Trebaju li glazbenici biti dobri u poslovnom svijetu ili uglavnom imaju nekoga tko se brine o toj strani posla?

Apsolutno bi bilo dobro da se taj posao podijeli. Tako da se glazbenik može posvetiti isključivo glazbi. Bilo bi super da ovaj drugi dio posla netko umjesto nas to odradi. Nije nama žao doduše što smo sami sve radili; vozanje, nosanje, sviranje, dogovaranje. Taman kada smo mi došli na scenu, rock'n'roll je nekako ostavljen po strani, pa nam je bilo malo teže, ali sve u svemu nije nam žao i nije nam to teško.  U ovoj zemlji nije uređeno ništa, pa zašto bi to bilo? A ruku na srce, to više i košta. Nama je uvijek bilo u cilju obaviti sve što prije, što bolje i doći nastupati. Tek odnedavno imamo osobu koja nam pomaže u organizaciji, pa nam je puno lakše. Kako smo prije sve sami radili, sve smo naučili. Mi vam zapravo od temelja do krova u ovom poslu znamo sve!

Vas i članove vaše grupe ne prate skandali. Mislite li da je zbog toga na neki način reducirano vaše pojavljivanje u medijima?

Ne znam. Moguće je. Da je bilo više budalaština, možda bi se više pisalo. Kome je zanimljivo "Pero ide kući, ženi, djeci, sadi voćke…"- to sigurno neće napisati. Mi smo prvenstveno obiteljski ljudi. Nas šest. Nama je obitelj najbitnije od svega. Svi smo mi samo ljudi, moramo stvarati novi život. Sve dođe i prođe, ali to ostaje. Možda bi, da smo zaradili neku silnu lovu,  razbijali po hotelima i radili gluposti, ali eto – nismo bili u prilici! (smijeh). Naša publika voli to što smo mi jednostavni ljudi. Nama je samo bitno da nas ljudi koji nas vole slušati i dođu poslušati i da zajedno stvaramo glazbu.

Koji su vaši planovi za budućnost?

Planova ima svakako, želim pregršt glazbe u svakom slučaju! Ovih dana smo presretni jer nam je izašla prva ploča (vinil). Znate, u životu jednog glazbenika ploča je nešto najljepše, nešto trajno i prelijepo. Ovo nam je sigurno dalo velik poticaj za dalje. Izlazi nam uskoro i nova pjesma, to jest najavni singl. A u planu su svakako i druge nove pjesme, albumi, koncerti… Stižu nam topliji dani tako da će koncerata sigurno biti više, a pripremamo nešto malo veće i u Zagrebu..

 

Komentirajte prvi

New Report

Close