Wiener 4. osiguravatelj, snima nove akvizicije

Autor: Ana Blašković , 26. ožujak 2019. u 21:59
Foto: Getty Images

Tvrtka je zaračunala 891,5 milijuna kuna premije u 2018., a fokus su neživotna osiguranja.

Wiener osiguranje zaključilo je 2018. kao četvrti tržišni igrač s 891,5 milijuna kuna zaračunate premije i 59,4 milijuna kuna neto dobiti. 15-postotnim skokom premije u prošloj godini Wiener, na čelu s Jasminkom Horvat Martinović, ostvario je zacrtane planove, a ne skrivaju ni ambicije da u narednih pet godina tržišni udio podignu na 12 posto. 

Prema riječima čelnice tog osiguranja, ta se brojka mahom odnosi na organski rast, a nakon što su prošle godine pripojili Erste osiguranje otvoreni su i za nove akvizicije. Za to kompanija ima dovoljno kapitala, no pitanje je ima li privlačnosti potencijalnih meta. 

Nakon pripajanja Erstea, u životnom segmentu Wiener osiguranje drži drugu tržišnu poziciju iza lidera Croatije osiguranja s oko 548 milijuna kuna premijskog prihoda. No, fokus isključivo lokalnog menadžmenta (po čemu je matična VIG grupa jedna od rijetkih kompanija u regiji) je na segmentu neživota. U njemu su trenutno su sedmi igrač s ostvarenih 343 milijuna kuna premije, odnosno 11 posto više nego godinu prije. 
“U našim ciljanim osiguranjima; imovinskim, zdravstvenim i osiguranju od odgovornosti imamo rast od preko 40 posto”, rekla je Horvat Martinović. Zdravstvena osiguranja, inače, za osiguravatelje su među najvažnijih biznisima u Hrvatskoj, ali i u čitavoj regiji. Uzrok tome može se tražiti u lošem stanju zdravstvenog sustava, a procjenjuje se da je tržište dopunskog osiguranja koje bi privatni osiguravatelji mogli oteti državnom HZZO-u teško oko milijardu i pol kuna. 

 U 2019. Wiener osiguranje će nastaviti razvijati kanale distribucije pri čemu će ciljevi biti usmjereni na dodatno osnaživanje interne prodajne mreže, kao i suradnju s vanjskim partnerima, brokerima, agencijama i strateškim partnerom Erste bankom.

Dobre rezultate ostvarila je i matična Vienna Insurance grupa koja bilježi povećanje premije na oko 9,7 milijardi eura te bruto dobit od 485 milijuna eura. Među najvažnijim aktivnostima cjelokupnog VIG-a su projekti digitalizacije kojih se trenutno provodi više od 150, a plan je u digitalnu transformaciju uložiti oko 200 milijuna eura do 2020.
 

Komentirajte prvi

New Report

Close