Vlasnik TDR-a kupio bi Reynolds American za 47 milijardi dolara

Autor: Poslovni.hr , 22. listopad 2016. u 09:23
FOTO: Reuters

Uspije li mu, nastao bi američki tržišni lider i najveća duhanska kompanija u svijetu s izlistanim dionicama po neto prometu i operativnom profitu na burzama.

British American Tobacco (BAT), koji je i vlasnik TDR-a, za kupnju američke duhanske kompanije Reynolds American ponudio je 47 mlrd. dolara, piše Večernji list. Uspije li mu, nastao bi američki tržišni lider i najveća duhanska kompanija u svijetu s izlistanim dionicama po neto prometu i operativnom profitu na burzama, izjavio je izvršni direktor BAT-a Nicandto Durante.

BAT, koji već ima 42% udjela u Reynoldsu, za ostatak Reynoldsa nudi 56,50 dolara po dionici, 24,13 dolara u gotovini, a 32,37 u dionicama BAT-a, što je premija od 20% u odnosu na cijenu dionice Reynoldsa u četvrtak, prije zatvaranja Wall Streeta.

Samo u gotovini BAT bi tako vlasniku brendova Pall Mall, Camel, Newport… na američkom tržištu iskeširao gotovo 20 mlrd. dolara. Kao jedna od najvećih multinacionalnih kompanija, BAT ima više od 200 vlastitih brendova. U devet mjeseci 2016. ostvario je 8,1% veće priihode od prodaje cigareta u usporedbi s istim razdobljem lani.

Najvećim brendovima – Dunhillu, pod čijim će se imenom uskoro prodavati i hrvatski Ronhill, Lucky Strikeu, Pall Mallu te Rothmansu, koji je dokinuo naš Benston – prodaja je porasla 9,8 posto. 

Komentirajte prvi

New Report

Close