Vlasnici Mercatora potvrdili da su u pregovorima s Agrokorom

Autor: Poslovni.hr/Hina , 05. lipanj 2013. u 17:40
Photo: Slavko Midžor/PIXSELL

Prodajni konzorcij, u kojemu su vlasnici 53% Mercatora, potvrdio jeda vodi pregovore s Agrokorom, uz napomenu da se još ne može najaviti kada bi oni mogli biti zaključeni.

Prodajni konzorcij, u kojemu su vlasnici 53 posto trgovačkog lanca Mercatora, potvrdio je u srijedu da vodi pregovore s hrvatskim koncernom Agrokor, uz napomenu da se još ne može najaviti kada bi oni mogli biti zaključeni.

"I prodavači i Agrokor svjesni su značenja transakcije za brojne dioničare Mercatora, njegove dobavljače, zaposlenike, vjerovnike i potrošače. Kako bi osigurali da se transakcija zaključi na dobrobit svih, u pregovore s Agrokorom uključeni su i detaljni razgovori o Agrokorovim planovima u vezi budućeg poslovanja", navela je u ime vlasnika 53 posto dionica od njih ovlaštena agencija Futura PR u priopćenju za javnost.

Nakon neslužbenih informacija u medijima da su pregovori s Agrokorom pri kraju i da ih forsiraju Nova Ljubljanska banka (NLB) i Pivovarna Laško (PL) kao najveći pojedinačni dioničari te nekih kritika u javnosti kako Agrokor kao konkurent nije pravi kupac za Mercator, konzorcij u priopćenju navodi da su sadašnji pregovori koji se odvijaju s hrvatskim koncernom "završni dio transparentnog postupka u kojemu su na predaju obvezujućih ponuda bili pozvani brojni potencijalni kupci".

Obvezujuće ponude za Mercator dali su, prema neslužbenim informacijama, Agrokor i fond MID Europa Partners, koji nije naveo koliku cijenu nudi za dionicu pa je Agrokorova ponuda od 110 eura za dionicu ocijenjena prihvatljivijom, a mediji navode da se pregovara i o konačnoj cijeni.

U priopćenju u ime prodajnog konzorcija Futura PR također je navela da se ne može najaviti kada bi pregovori s Agrokorom mogli biti zaključeni te da je sličnim poslovnim operacijama dogovor o zaključivanju transakcije obično vezan na određene uvjete, a među ostalim i na suglasnost regulatornih organa.

Kako navode slovenski mediji, ministar poljoprivrede Dejan Židan i u srijedu je ponovio svoje izrazite rezerve prema mogućnosti da Mercator bude prodan Agrokoru.

Kako je prenijela Slovenska tiskovna agencija STA, Židan je uz jedan poslovni forum na pitanje o prodaji Mercatora rekao da Mercator treba stabilne vlasnike koji raspolažu sredstvima, da je u Sloveniji već bilo previše slučajeva kad su poduzeća kupljena, a onda su ih novi vlasnici financijski iscrpljivali i da to mišljenje ima i u slučaju prodaje Mercatora Agrokoru.

Komentirajte prvi

New Report

Close