Uložit će još 350 milijuna kuna, sada ciljaju na jednu skupinu potrošača

Autor: Lucija Špiljak , 05. rujan 2019. u 07:42
U Cromarisovim uzgajalištima i mrijestilištu radi više od 520 ljudi, Foto: DINO NINKOVIĆ/DENINE.EU

Najveći proizvođač ribe na Jadranu u prosjeku raste 22%, ostvarit će pola milijarde kuna prihoda.

Ovu godinu završit ćemo s pola milijarde kuna prihoda”, rekao je Goran Markulin, direktor Cromarisa, vodeće tvrtke u marikulturi u Hrvatskoj i na Jadranu koja slavi jubilarnih deset godina poslovanja. Velika je novost i da je od jučer Cromaris vlasnik certifikata ASC za održivu akvakulturu uz naglasak na zaštitu okoliša, što je najzahtjevniji certifikat u ovoj industriji. Od osnivanja 2009. u Cromaris je uloženo milijardu kuna. “Rasli smo prosječno 22% godišnje, a rast i razvoj temeljimo na vrhunskoj kvaliteti proizvoda uz najkraći mogući rok dostave. U svijetu je Cromaris sedmi po veličini u proizvodnji mediteranske ribe”, istaknuo je Markulin u mrijestilištu Nin, jednom od najvećih pogona za brancin i oradu u Europi.

“Na početku smo bilježili 1000 tona proizvodnje pa 2014. godine 5000 tona, a vjerujemo da ćemo ove godine proizvesti i do 10.000 tona, ako ne i više”, rekao je direktor i dodao da bilježe značajan rast u broju zaposlenika, kojih je danas više od 520. Prošlu, ali i ovu godinu zaokružit će značajnim investicijama – ostvarene su mrijestilište u Ninu, automatizirana uzgajališta, pogon za preradu ribe i logistika.

“U Cromaris će se idućih godina investirati 350 milijuna kuna. Uzgoj vlastite ribe zahtijeva veliki obrtni kapital”, napomenuo je direktor. Izvozno su orijentirani pa više od 80 posto proizvodnje ostvaruju u inozemstvu, od čega najbolje rezultate bilježe u Italiji koja im je glavno tržište, te u Sloveniji, Njemačkoj, Austriji, Poljskoj, Francuskoj, Mađarskoj…

Njihov je cilj, kažu, biti jedna od vodećih svjetskih kompanija u proizvodnji i preradi mediteranskih vrsta ribe, prepoznata kao lider u svježini, inovacijama i kvaliteti. U Ninu rade u strogo kontroliranim uvjetima i s najmodernijom opremom, te se brinu o lokacijama za uzgoj u Limskom zaljevu, Lamjani, Žmanu i Velom Žalu na Dugom otoku, Uvala Budava u Istri, Kudici na Ižu, Košari, te sjedištu tvrtke u Gaženici u Zadru.

Rukovoditelj mrijestilišta Anđelko Mihovilović naveo je da uz brancin i oradu proizvode i hamu, a krenuli su i sa zubacem. Njihovi stručnjaci razvili su, kažu, svoju, jedinstvenu recepturu za riblju hranu. Ponose se i dimljenim filetima brancina, orade i hame, predstavljenih u okviru nove tehnologije pakiranja Skin, filetirane i očišćene od kosti, u pakiranju bez nabora koje čuva svježinu, boju i cjelovitost.

“Sve više potrošača želi očišćenu, pogotovo mladi koji su nam postali ciljana publika. To je naša dodana vrijednost čiji je udio prihoda trenutačno 43 posto. Ovo je najmodernija tehnologija pakiranja ribe u svijetu kakve dosad nije bilo u RH. Priprema za investiciju trajala je više od dvije godine, temeljena je na njemačkoj tehnologija i vrijedna više od tri milijuna kuna”, rekao je Markulin i nadovezao se na brigu o okolišu i održivu proizvodnju, ključnu u akvakulturi, te hranu za ribu proizvedenu korištenjem održivih biljnih i ribljih sirovina. Markulin je najavio ulaganje u marketing i razvoj brenda te proširenje kapaciteta u preradi. “Cromaris danas predstavlja dugoročan, rastući, održiv i značajan biznis u sklopu Adris grupe”, zaključio je Goran Markulin.

Komentari (1)
Pogledajte sve

Ovi iz Adrisa čega god se uhvate uspije. Od TDR, Maistre, Cromarisa, Croatia Osiguranja… ma, bravo.

New Report

Close