U V. Britaniji imamo godišnji prihod od milijun funti i očekujemo rast 50 posto

Autor: Bernard Ivezić , 27. studeni 2014. u 10:40
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

Naša tvrtka u Velikoj Britaniji ima šest zaposlenih i radi za dvije od četiri najveće banke u londonskom Cityju.

Možda ste već navikli na to da hrvatske informatičke tvrtke odskaču po rezultatima, načinu upravljanja i poslovnim planovima od ostatka gospodarstva. No, zagrebačka TIS grupa, koju vodi Dženan Lojo, atipična je čak i u okviru domaće informatičke industrije.

Riječ je o petom najvećem hrvatskom izvozniku softvera, grupi koja zapošljava 130 radnika i 60 do 70 posto prometa ostvari izvan Hrvatske. Kao ukupan prihod grupe navodi se 37 milijuna kuna. TIS grupa izvozi od Velike Britanije do Saudijske Arabije, radi na ključnim informatičkim infrastrukturnim projektima poput jedinstvenog područja plaćanja u eurima SEPA-e, kontinuirano kupuje ili pak prodaje tvrtke kćeri, i to vrlo uspješno.

Gdje izvozite?

Imamo tvrtke u Sloveniji, Velikoj Britaniji, operacije u Lihtenštajnu, Turskoj, a i članovi smo društva hrvatsko-turskog prijateljstva, i Saudijskoj Arabiji, gdje radimo za najveću banku na Bliskom istoku Riyad banku i partneri smo jednog od najznačajnijih lokalnih sistem integratora, a nedavno smo zaposlili i prvog radnika u Srbiji. Glavna tvrtka unutar TIS grupe je TIS Objektni informacijski sistemi (TIS-OIS) sa sjedištem u Zagrebu lani je imala izvoz softvera i usluga veći od 13 milijuna kuna.

Što očekujete u 2015.?

Očekujemo da ćemo ukupan izvoz povećati za barem 25 posto. Idemo u veliko širenje u Velikoj Britaniji, gdje smo vlasnici tvrtke Bluebird IT Solutions. Sami smo razvili dva softvera SiToolbox i ASCA-u koji mogu znatno pomoći u razvoju i puštanju softvera u produkciju. U Hrvatskoj, Sloveniji i Lihtenštajnu već imamo prve kupce, a tržište im može biti cijeli svijet.

Kakvo širenje planirate s Bluebirdom?

Znam da mnoge domaće tvrtke razmišljaju o izlasku na međunarodno tržište preko Velike Britanije. Mi smo to napravili prije tri godine. Danas ta tvrtka radi milijun funti prometa godišnje, ima šest zaposlenih i radi za dvije od četiri najveće banke u londonskom Cityju. Nedavno smo uselili u jednu pitoresknu farmu pokraj Londona koju smo preuredili u sjedište te tvrtke.Očekujemo da nam biznis tamo može rasti i 50 posto godišnje (trenutačno milijun funti, a očekivanje je da će sa centrom prihod porasti za 500.000 funti u prvoj godini) kroz prodaju našeg softvera i usluge podrške. To ćemo kombinirati sa poslovanjem u Hrvatskoj.

Biste li hrvatskim softverskim tvrtkama preporučili širenje u Veliku Britaniju?

Da, jer ima posla. Ipak, neka pripaze na kadrove. Mi se svugdje širimo kroz partnere. Trenutačno na Bliskom istoku, primjerice, imamo partnersku tvrtku, a pokaže li se to tržište prosperitetnim i sami ćemo tamo otvoriti ured. Direktoricu naše tvrtke u Londonu znali smo otprije, jer smo s njom surađivali. No, ostale zaposlenike tražili smo kroz headhunting, oglase itd. Imali smo mnogo problema dok nismo našli prave ljude. Jedna zaposlenica u Londonu došla je iz Indije, a jednom kolegi iz Hrvatske omogućili smo da se preseli u London i radi tamo.

Za englesku ili našu plaću?

Englesku. Radi u Bluebirdu.

Rast 50 posto u V. Britaniji?

Naš je strateški cilj imati centar za podršku klijentima iz Velike Britanije. Za početak će raditi tijekom tamošnjeg radnog vremena, a zatim ćemo mu postupno radno vrijeme produljiti na sve vremenske zone, odnosno radit će non-stop.

Hoće li hrvatsko tržište kočiti rast prihoda grupe?

Činjenica da je Hrvatska napokon potpisala Partnerski sporazum s EK nam otvara vrata EU fondova. U Hrvatskoj ima mnogo projekata koji se mogu financirati tim novcem i tu su prilike za cijeli domaći IT. Međutim, mi imamo neobično iskustvo. Iako se trudimo povećati izvoz, što izvoz više raste to nas više traže i u Hrvatskoj. To mi je drago, jer smatram da se mora raditi i lokalno da bi se bilo uspješan izvoznik. Mi ovdje radimo za telekome, banke, javnu upravu itd. U Hrvatskoj zato vidim prostora za rast od 20 posto u idućoj godini.

Zašto ste u 2012. i vi osjetili krizu?

Godinu prije završio je niz velikih projekata koji su ugovoreni prije krize i sjeo posljednji novac od prodaje naše tvrtke kćeri TIS-Kisa austrijskoj tvrtci KapschCarrierCom, s kojom smo bili u joint-ventureu kako bismo proširili korisničku bazu. Zato smo se 2011. prilagodili i okrenuli još jače izvozu.

Kakav je rezultat?

Već smo lani porasli u odnosu na 2012., a u ovoj će se godini taj rast nastaviti. No, predstoji nam još dvije godine intenzivnog rada prije nego se plod tog restrukturiranja bude u cijelosti vidio u financijskim pokazateljima. U osnovi razvoj se sada uglavnom radi u Hrvatskoj, a vani smo više fokusirani na prodajne aktivnosti. No, koristit ćemo inozemna iskustva i implementirati ih i na domaće tržište.

Uspješno tempirate i provodite spajanja i preuzimanja?

Pomaže to što smo odvojili vlasničku od upravljačke strukture. Vlasnici su savjetnici Uprave. Sve strateške odluke donose se isključivo na temelju praćenja tržišta i predviđanja planova prodaje.

Kako se nosite sa startupima?

Nama startupi nisu konkurencija jer ciljamo na dva različita tržišta. Mi ciljamo na velike klijente koji cijene stabilnog partnera, garanciju kvalitete i kapitalne reference.

A izazovi unatrag 25 godina?

Tvrtku je 1989. osnovao Luka Omejec, koji je radio u tada poznatoj Velebit Informatici. Znao je što slijedi i okupio je odanu ekipu stručnjaka. Domovinski rat i tadašnju krizu tvrtka je preživjela tako što je za svoje klijente koji nisu imali novca vlastitim sredstvima kupovala softversku opremu. Klijenti bi poslije to otplatili kad bi mogli. Usto, sav profit vlasnici su ostavljali u tvrtki. Nakon rata tvrtka u Hrvatskoj podijeljena je na pet manjih kako bi tada prosperitetnim zaposlenicima omogućili da postanu menadžeri. Tek smo 2011. zbog krize odlučili opet okrupniti tvrtku.

Zapošljavate?

Postojeći tim od 130 ljudi želimo nadograditi s još deset, za što smo otvorili natječaje. Stalno tražimo radnike. Primjerice, tražimo ljude koji su spremni preseliti se na Bliski istok i nekoliko godina tamo raditi za nas. Zapošljavamo i u regiji, Velikoj Britaniji itd.

Svirao i Tuđmanu i Mesiću

Proslava 25. obljetnice tvrtke okupila je društvenu elitu, predsjednika Josipovića, rektora Borasa, predsjednicu Ustavnog suda Jasnu Omejec, čelnike Splitske banke, APIS IT-a, Fine, predstavnike Ministarstva gospodarstva, britanskog veleposlanstva. Kako ste ih okupili?

TIS grupa je peti najveći izvoznik softvera. Povezujemo znanje, tehnologiju, istraživanja i gospodarstvo. Predsjednici nam zato tradicionalno dolaze. Na 15. obljetnici bio je tadašnji predsjednik Stipe Mesić. Inače, kao kuriozitet, ja sam svirao u tamburaškom orkestru koji je svirao i Tuđmanu i Mesiću, ali Josipoviću nisam. No, svirao sam neke Josipovićeve skladbe.  Aktualni predsjednik je došao jer smo ostali veliki izvoznik. Rektor Boras je FER-ovac kao i mi. Želimo ojačati suradnju sa Sveučilištem u Zagrebu i pomoći studentima koji traže posao. Čelnici brojnih velikih tvrtki su naši poslovni partneri. Posebno smo jaki u bankarstvu, gdje smo slovenske banke pripremali za SEPA-u, a sad SEPA dolazi i u Hrvatsku.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Je li moguće da nigdje u tekstu niste spomenuli ime i prezime čovjeka sa kojime ste razgovarali??!! Katastrofa!

[emo_palacg]

New Report

Close