U tijeku pregovori Nexusa s novim strateškim partnerima

Autor: Poslovni.hr , 31. kolovoz 2017. u 17:20
FOTO: Thinkstock

Nexus Private Equity Partneri d.o.o. (‘Nexus’), jedno od najvećih društava za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima u regiji, moglo bi postići dogovor oko ključnih uvjeta ulaska strateških partnera, Damira Mihanovića i Henrika Fogh Rasmussena, (‘Partneri’), u vlasničku strukturu.

U iščekivanju pravne potvrde ovog dogovora od  državnog regulatora HANFA-e, novi partneri bi kroz povezane pravne subjekte preuzeli većinski udjel u Nexusu. Namjera Partnera jest da gospodin Mihanović preuzme ulogu izvršnog partnera dok bi gospodin Rasmussen vršio ulogu glavnog strateškog savjetnika i predsjednika savjetodavnog odbora.

Damir Mihanović je doktor ekonomskih znanosti i sveučilišni profesor te član ili predsjednik nadzornog odbora nekoliko istaknutih društava s poslovanjem u Hrvatskoj i regiji. Gospodin Mihanović ima značajno i dugogodišnje iskustvo vođenja kompanija u različitim sektorima, između ostalih Kraša i Croatia osiguranja, gdje je obnašao različite dužnosti, od direktora marketinga, izvršnog direktora te člana uprave i predsjednika uprave. Kao predsjednik uprave Croatia zdravstvenog osiguranja, vodio je društvo kroz dugo razdoblje regulatornih i tržišnih izazova te zadržao vodeću poziciju na tržištu zdravstvenih osiguranja, istovremeno utvrđujući reputaciju lidera u inovaciji u sektoru osiguranja.

Henrik Fogh Rasmussen rođen je u Danskoj te od 2000. godine živi u SAD-u gdje se i školovao. Svoju karijeru je započeo u DCI Grupi, globalnoj konzultantskoj tvrtki sa sjedištem u Washingtonu, gdje je savjetovao brojne korporativne klijente kada su u pitanju geopolitička pitanja i upravljao timom konzultanata u SAD-u i Europi. Predsjednik je i društva Argonne Global, američke tvrtke fokusirane na usluge savjetovanja vezane za poslovni razvoj i ulaganja kroz široki spektar industrija i globalnih regija. Henrik Fogh Rasmussen je, između ostalog, član Atlantskog saveza Sjedinjenih Američkih Država te je bio suosnivač i direktor društva za upravljanje fondovima rizičnog kapitala Cimbria Capital.

Zbog iznimnog poslovnog iskustva i kroz međunarodne kontakte novih Partnera, direktne pozitivne učinke u slučaju pozitivnog odgovora regulatora, osjetila bi sva društva iz portfelja Nexusa, a time i investitori u postojeće fondove. Tu se posebice misli na društva sa značajnim proizvodnim i izvoznim potencijalom, kao primjerice Dalekovod, Zagreb-Montaža i Požgaj Grupa kojima bi se omogućio kontakt s poslovnim partnerima na brojnim inozemnim tržištima.

Partneri su već upoznati s trenutnim izazovima pojedinih društava pod upravljanjem Nexus fondova te će se aktivno uključili u pronalaženje mogućih rješenja koja će biti provedena odmah po završetku procesa preuzimanja vlasništva u Nexusu u slučaju odobrenje HANFA-e te potvrdu povjerenja investitora.

Strateški je cilj Partnera na platformi Nexusa, kreirati investicijsku platformu za ulaganja u Adria regiji. Ključna misija iza takve investicijske strategije je nastavak upravljanja private equity i venture capital fondovima kroz koje će se ciljanim ulaganjima omogućiti oslobađanje potencijala rasta u izvoznim sektorima i industrijama, počevši s uspješnom realizacijom sadašnjih značajnih investicija pod upravljanjem Nexusa.

Finalizacija transakcije ulaska Partnera u Nexus zavisna je od dva ključna preduvjeta za provedbu ulaska Partnera u Nexus – suglasnosti HANFA-e na stjecanje kvalificiranog udjela Partnera u Nexusu te iskazivanja povjerenja investitora u postojeće fondove pod upravljanjem Nexusa u novu vlasničku strukturu. Partneri vjeruju da će na sve zahtjeve moći brzo i jasno odgovoriti kako bi osigurali podršku i brzo razrješenje svih trenutnih izazova te omogućili snažan dugoročni razvoj investicija iz fondova Nexusa. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

To je tako kad si u ekipi sa Todorićem, sad si gaće moraš objesiti na stup. Ako ovima ne uvale firmu, eto još jedna stečajkuša.

Partneri su već upoznati s trenutnim izazovima pojedinih društava pod upravljanjem Nexus fondova te će se aktivno uključili u pronalaženje mogućih rješenja

New Report

Close