U segmentu sladoleda i vode 240 milijuna kuna operativne dobiti

Autor: Jadranka Dozan , 13. srpanj 2017. u 07:52
U međuvremenu se broj kupaca oporavio i sad je vrlo blizu onom prethodnih godina, kaže Ramljak, Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Konzum na 3,4 mlrd. kuna prihoda zabilježio 62 mil. minusa.

Ključne kompanije iz Agrokorova trgovačkog biznisa u prvih su pet mjeseci ostvarile negativan operativni rezultat, dok su prehrambene proizvodne kompanije i u složenim okolnostima poslovanja koncerna, naročito prije i neposredno nakon uvođenja izvanredne uprave, imale pozitivan rezultat. Neke su to od informacija koje je ponudilo najnovije, treće mjesečno izvješće Ante Ramljaka.

Sezonalnost poslovanja s uobičajeno nižom profitabilnošću u prvom i drugom kvartalu, a naročito problemi s manjkom likvidnosti te posljedično stanjivanjem zaliha i padom broja kupaca očekivano su se snažnije odrazili na 5-mjesečni skor segmenta trgovine. “Poduzeća iz sektora Maloprodaje i Veleprodaje te Prehrane, a posebice ona u Hrvatskoj, najbolje rezultate ostvaruju za ljetne turističke sezone koja je tek započela”, napominje se u izvješću. Kako je u međuvremenu je riješeno pitanje dodatne likvidnosti kao važne pretpostavke za normalizaciju novčanih tijekova, ističe se i da se “broj kupaca oporavio i sad je vrlo blizu onima prethodnih godina”.

 

119mil. kuna

operativna je dobit Leda (Zagreb i Čitluk) i Frikoma

Prema prvim nekonsolidiranim podacima za područje trgovine unutar tzv. ograničene Grupe Agrokor, Konzum je u pet mjeseci ostvario 3,43 milijarde kuna prihoda, Konzum BiH 943 milijuna, Tisak 805 milijuna te Velpro Centar 755 i Velpro BiH 105 milijuna kuna. Svi su to razdoblje zaključili negativnom EBITDA-om. Najveći minus, dakako, ostvarili su Konzum (62 milijuna), Velpro Centar (50 milijuna) i Konzum BiH (44 mil. kuna). Što te brojke znače u odnosu na 2016. , izvješće ne daje odgovor jer još traje revizija financijskih izvještaja za 2016.

U grupi Prehrane najveći prihodi ostvareni su u segmentu vode: Jamnica, Sarajevski Kiseljak i Roto Dinamic zabilježili su 955 milijuna kuna prihoda, i to uz 118 milijuna kuna EBITDA-e. Proizvodnja sladoleda i smrznute hrane u Ledu, Ledo Čitluku i Frikomu donijela je 768 mil. kuna prihoda i 119 mil. operativne dobiti. Segment ulja i margarina, tj. Zvijezda i Dijamant ostvarili su 680 mil. kuna prihoda i 49 milijuna EBITDA-e, a mesna proizvodnja PIK Vrbovca prihodovala je 665 mil. kuna uz 29 mil. operativne dobiti. Inače, u niz Agrokorovih kompanija pripremaju se nacrti planova održivosti, a plan za cijelu Grupu očekuje se do kraja rujna.     

Komentirajte prvi

New Report

Close