Todorić Slovencima sada nudi 400 milijuna eura manje

Autor: Danijela Jozić / VLM , 18. veljača 2013. u 22:00
Ivica Todorić (Robert Anić/PIXSELL)

Odlučeno je da ponuđena cijena bude ona po kojoj se na Ljubljanskoj burzi trgovalo 15. veljače – 125 eura.

Agrokor je u ponedjeljak predao neobvezujuću ponudu za kupnju 53 posto dionica slovenskog trgovačkog lanca Mercator a cijena koju ovaj put Ivica Todorić, vlasnik tog koncerna, nudi Slovencima upola je niža u odnosu na onu s kraja 2011. godine. Agrokorova ponuda, kako doznajemo, iznosi oko 125 eura po dionici a ukupni iznos koji bi Todorić u konačnici trebao dati za čitav Mercator je između 400 i 450 milijuna eura. U jesen 2011. godine, tijekom osmog natječaja za prodaju Mercatora (koji je propao), koncern je nudio više od 800 milijuna eura ili 221 euro po dionici. Iako neki slovenski mediji, pozivajući se na neimenovane izvore oko Pivovarne Laško, koja je najveći dioničar Mercatora, tvrde da je rok za predaju ponuda produljen, to nije posve točno i radi se samo o uobičajenom pravu prodavatelja da neku ponudu uzme u obzir i nakon roka.

Sastanak prodavatelja
Već sredinom ovog tjedna trebao bi se sastati konzorcij prodavatelja (Pivovarna Laško, NLB i druge banke) sa savjetnikom prodaje – londonskom bankom ING. Tada bi se trebala donijeti odluka tko od kandidata koji su predali neobvezujuće ponude ide u drugi krug u kojem dobiva dozvolu za dubinsko snimanje Mercatora. Agrokor je odlučio Slovencima ponuditi tržišnu cijenu a referentna je bila ona od petka, 15. veljače, kad se dionicom Mercatora na Ljubljanskoj burzi trgovalo po cijeni od 125 eura. Ovisno o rezultatu due diligencea koji može trajati mjesec dana ili čak nekoliko mjeseci, ovisit će i konačna ponuda a ona može biti i viša i niža. U ponedjeljak do zaključenja ovog broja Poslovnog dnevnika, uz Agrokor su, kako se nagađa, ponude ING-u predala i četiri investicijska fonda. Navodno se radi o fondovima CVC Capital, Mid Europa, TPG te Bain Capital. Dakle, Agrokor bi u due diligence mogao već idući tjedan i to će svakako biti povijesni trenutak jer unatoč ranijim službenim i javnosti nepoznatim ponudama za Mercator (bilo ih je nekoliko) Todorićev koncern nikad nije ušao u dubinsko snimanje svog najvećeg konkurenta. Iako neki smatraju da su sada Agrokorove šanse puno veće nego prije godinu i pol dana a usto plaća i upola manje, doznajemo da u koncernu zbog toga uopće ne likuju.

Smatraju da se propašću posljednjeg natječaja puno izgubilo, Mercator sad puno manje vrijedi a rezultati poslovanja za prošlu godinu  godinu su mu izuzetno loši (gubitak iznosi 103,6 milijuna eura). Agrokor prije godinu i pol dana nije imao namjeru akviziciju Mercatora u potpunosti financirati putem kredita odnosno plan je bio da na njih otpadne oko 30 posto od ukupne vrijednosti transakcije dok bi se ostatak novca prikupio dokapitalizacijom samog koncerna ili pak njegovog trgovačkog lanca Konzuma.

Zaduživanje nije opcija
Ovaj put navodno zaduživanje zbog kupnje Mercatora uopće nije u igri i transakcija će u potpunosti biti pokrivena Agrokorovim  ‘equityjem’. Kao će točno izgledati ta dokapitalizacija, nije poznato osim što se zna da su Agrokorovi partneri u ovom poslu EBRD, One Equity Partners (fond JP Morgana) te talijanski  UniCredit. Ono što je sigurno je da Agrokor ima barem sto milijuna keša spremljenih za Mercator a radi se o novcu prikupljenom nedavnom dokapitalizacijom Leda. Tada je Agrokorov vlasnički udio u Ledu smanjen na 55 posto a novi suvlasnici su postali domaći mirovinski fondovi. Novac prikupljen od dokapitalizacije odmah je prebačen na račun koncerna koji je Ledu prodao Frikom i tvrtku ledo Podgorica. Šuška se da Ivica Todorić trenutno opet ima i posve spremnog kupca za Ledo. Ukoliko kupi Mercator, ta transakcija uopće nije neizvjesna. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

Škrti uvijek dvostruko skuplje prolaze .

Tko na vrijeme ne plati Kurvi mora platiti i Kurvi i Doktoru !

Todorić jača sve moćniji:

http://ideamislinavas.blogspot.com/

New Report

Close