Njemački Techcom preuzeo Adria Čelik, bivšu Željezaru Split

Autor: Božica Babić , 04. srpanj 2013. u 13:12
Thinkstock

Njemačka inženjerska kompanija Techcom preuzela je preostalih 50 posto udjela u željezari Adria čelik.

Techcom GmbH, München, njemačka inženjerska kompanija preuzela je preostalih 50% udjela u željezari Adria čelik Split, i 100% udjela Adria Željezare Zagreb od tvrtke C.I.O.S. d.o.o. Zagreb, koji je u većinskom vlasništvu njemačke kompanije Scholz AG, izvijestili su danas kratko o ovoj transakciji iz njemačke tvrtke.

Savjetnik za Scholz AG i C.I.O.S. bilo je odvjetničko društvo Glamuzina & Grošeta, Ante Glamuzina, a savjetnik za Techcom GmbH društvo Trepte Legal and Financial Advisors GmbH, Dr. Peter Trepte i Dr. Michael Bauer. Obje strane suglasile su se, stoji u obavijesti, da daljnje detalje transakcije drže povjerljivima.

Adria čelik, bivšu Željezaru Split nakon duge agonije i trogodišnjeg prekida proizvodnje krajem 2011. preuzela je tvrtka C.I.O.S. u vlasništvu Petra Pripuza, a proizvodnja je pokrenuta u svibnju 2012. Nedugo po pokretanju proizvodnje Adria čelik je upravo s njemačkom grupom Techcom potpisala ugovor o ulaganju osam i pol milijuna eura kako bi se ubrzao razvoj prijenosom suvremenog tehnološkog znanja i opreme za pogon čeličane, osigurao potreban svježi investicijski kapital, pristup novim tržištima i skraćenje roka do uspostavljanja punog kapaciteta proizvodnje i maksimalno mogućeg zapošljavanja. Odmah u svibnju u fazi pokretanja proizvodnje zaposlen je 61 radnik da bi u proljeće ove godine broj zaposlenika narastao na 200.

"Uspostavljanje ovog strateškog partnerstva izuzetno je važno zbog toga što će višestruko povećati efikasnost tehnološkog procesa, budući da najbolje proizvodne i prodajne rezultate daje komplementarna čeličanska i valjaonička proizvodnja. Smanjuju se troškovi nabave čeličnih gredica koje su ulazna sirovina za valjaonicu i transportni troškovi tako da možemo proizvoditi finalne proizvode cjelokupnog postrojenja puno veće dodane vrijednosti. Izuzetno smo zadovoljni uspostavljanjem poslovne suradnje i uvjereni smo da ćemo s Techcomom kao strateškim partnerom osigurati ostvarenje najviših tehnoloških, poslovnih i ekoloških standarda u Adria čeliku,“ kazao je lani kod potpisivanja ugovora o partnerstvu Pripuz dok je Edgar Schumacher, vlasnik i direktor Techcoma naglasio kako vjeruje da će: "Investicija u Adria čelik biti uspješan europski primjer implementacije naprednih tehnoloških rješenja i procesa, što garantiramo našim dugogodišnjim iskustvom uz stečeni „know-how“ u povećanju efikasnosti proizvodnje čelika.“

Techcom (www.techcom-gmbh.de) je osnovan 1990. za potporu metalurškim proizvođačima, napose čeličanama, u svim segmentima i komponentama modernizacije postrojenja, procesa i uvođenja inovativnih tehnologija s ciljem postizanja veće kvalitete proizvoda i potencijalnih tržišta, uštede na materijalu i energiji, ali i većeg stupnja zaštite okoliša.  

Komentari (1)
Pogledajte sve

Cudna transakcija. No i prodavac je cudan….u normalnoj zemlji sa kontrolom prihoda i imovine ovaj deal nebi bio moguc.

New Report

Close