Suradnja Ericssona Nikole Tesle i FER-a na projektima vrijednim oko 2,4 mln kuna

Autor: Poslovni.hr/Hina , 14. travanj 2015. u 14:00
FER u Zagrebu, Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Kompanija Ericsson Nikola Tesla i Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) potpisali su ugovor.

Kompanija Ericsson Nikola Tesla i Fakultet elektrotehnike i računarstva (FER) potpisali su ugovor o suradnji temeljem kojeg je u 2015. dogovoreno šest istraživačkih projekata i jedan razvojni projekt u ukupnoj vrijednosti većoj od 2,4 milijuna kuna, izvjestili su u utorak iz Ericsson NT.

Uz to, već se izvodi jedan razvojni projekt, a suradnja se odvija i kroz jedan projekt sufinanciran iz Europskog fonda za regionalni razvoj EU u okviru poziva "Jačanje kapaciteta za istraživanje, razvoj i inovacije", kao i jedan istraživački projekt financiran iz Sedmog okvirnog programa za istraživanje i tehnološki razvoj EU.

U okviru suradnje najavljeno je da će Ericsson NT tijekom ove godine dodatnom donacijom FER-u opremiti laboratorij za mobilne komunikacije i mobilne usluge.

Laboratorij će biti prostorno raspodijeljen – laboratorijski dio za mobilnu pristupnu mrežu planira se izgraditi na fakultetu, a jezgreni i upravljački dio mreže u kompanijskom laboratoriju Ericssona NT. Laboratorijska oprema ima i stratešku važnost, kao podloga za navedene, ali i buduće istraživačke projekte.

Novi ugovor, kao i skorašnja izgradnja laboratorija, nastavak su partnerstva koje traje više od 50 godina i do sada je uključivalo razne oblike suradnje i razmjene znanja, navodi se u priopćenju.

"Poveznica svih projekata je razmjena i umnažanje znanja, a najnovija suradnja na projektima pospješit će i dosada vrlo razvijene međusobne odnose te dati novi zamah razvoju komunikacijskih sustava i tehnologija", kazala je predsjednica Ericsson Nikole Tesle Gordana Kovačević. Napominje kako ulaganje u laboratorij osnažuje nužnu vezu znanosti i gospodarstva, a ujedno predstavlja i ulaganje u budućnost kompanije.

"Navedenim aktivnostima i nadalje ćemo nastaviti graditi društvo znanja te pridonositi konkurentnosti naše zemlje", istaknula je Kovačević.

I dekan FER-a Mislav Grgić je istaknuo dugogodišnje partnerstvo s Ericsson NT kao uzor uspješne suradnje akademske zajednice s industrijom.

"Suradnja FER-a i Ericsson NT pruža ne samo primjer, nego i uzor kako izgraditi, ali i održati, dinamično i uspješno partnerstvo kroz razne oblike suradnje i aktivnosti", kazao je.

Dodao je kako su istraživački projekti u suradnji s industrijom važan dio strategije razvoja FER-a, a suradnja s Ericsson Nikolom Teslom posebno se ističe u kontekstu ICT-a.

Područje ICT-a prožima sve prioritetne istraživačke teme u "Strategiji razvoja FER-a 2013. do 2017.", a zajednički interes pronalazi se u mrežama i uslugama sljedeće generacije te izazovima uključivog, inovativnog i sigurnog društva.

Novi istraživački projekti i laboratorij, koji će biti na raspolaganju svim zaposlenicima i studentima, plodna su podloga za nastavak suradnje te ostvarivanje budućih zajedničkih ciljeva u istraživanju, kao i obrazovanju visokokvalitetnih stručnjaka, istaknuo je Grgić.

Komentirajte prvi

New Report

Close