‘Slovenske tvrtke trebaju odgovorne vlasnike, a to vrijedi i za Mercator’

Autor: Poslovni.hr/Hina , 15. lipanj 2013. u 12:45
Marko Kranjec (Epa)

Odgovorni vlasnici su oni koji daju svoj novac i svjesni su rizika da ga mogu izgubiti, a ne oni koji nemaju svog novca ili samo obećavaju, rekao je M. Kranjec.

Odlazeći guverner slovenske središnje banke Marko Kranjec izjavio je u razgovoru za mariborski list "Večer" da slovenska poduzeća trebaju odgovorne vlasnike, te da to vrijedi i u slučaju Mercatora kojega želi kupiti koncern Agrokor.

Odgovorni vlasnici su oni koji daju svoj novac i svjesni su rizika da ga mogu izgubiti, a ne oni koji nemaju svog novca ili samo obećavaju, rekao je Kranjec u razgovoru za mariborski dnevni list "Večer" od subote.

Kranjecu za nekoliko dana završava mandat, a zadnjih je godina bio izložen kritikama da slovenska središnja banka pod njegovim vodstvom nije na vrijeme uočila enormno povećanje loših kredita u bankama u državnom vlasništvu zbog njihove povezanosti s državnim tvrtkama i političarima, što Kranjec odbija.

U razgovoru za mariborski "Večer" rekao je da je protiv prevelikog utjecaja države u poduzećima i da treba naći odgovorne vlasnike i investitore koji imaju svoj, a ne tuđi novac, te da to vrijedi i u slučaju Agrokora koji želi kupiti Mercator.

Agrokor je u petak na večer potpisao ugovor s vlasnicima 53 posto dionica Mercatora prema kojemu će njihove udjele kupiti po cijeni od 120 eura za dionicu, nakon čega bi istu cijenu u javnoj ponudi dao i preostalim dioničarima najvećeg slovenskog trgovačkog lanca. Konačna transakcija za cijeli Mercator iznosila bi 420 milijuna eura, uz financijsku pratnju Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD) i financijskih fondova, a morali bi je prethodno odobriti i regulatorni organi u državama u kojima posluju Mercator i Agrokor.

U Sloveniji je jedna od čestih kritika prilikom ranijih pokušaja Agrokora da uđe u Mercator bila da je Agrokor i sam opterećen visokim kreditima, te da bi preuzimanje najveće slovenske trgovačke kompanije mogao izvesti samo uz dodatno zaduživanje, čime bi opteretio i financijski iscrpio Mercator.

Takva stajališta najčešće su iznosili predstavnici tzv. doktrine nacionalnog interesa koji su protiv "rasprodaje" slovenskih istaknutih poduzeća, a Kranjec je za "Večer" rekao da je nacionalni interes ne imati poduzeća i njihove kadrove na državnim jaslama nego imati odgovorne i financijski stabilne vlasnike.

Komentari (3)
Pogledajte sve

Naravno da Slovenskim nacionalistima ne paše jedan Todorić iz Horvaške.Kranjec je jedan od njih, koji bi štel još 100€ po dionici,to pak više ne gre. Može bit je greška Todorića da nije počekao još godinu dana kad bi Mercator dionica vrijedila 20 € ……..[emo_novac]

Todorić je vrlo odgovorno ispraznio u svoju korist sve FONDOVE!

Gospodine Kranjec,u pravu ste,jer stara narodna kaže,tko ne reskira,taj ne profitira.! Treba imati petlju.!

New Report

Close