Radničko vijeće i sindikat traže smjenu uprave Adriadiesela

Autor: Poslovni.hr/Hina , 19. ožujak 2014. u 16:06
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Za ponedjeljak najavljuju i prosvjed pred Ministarstvom gospodarstva, doznaje se od Radničkog vijeća.

Radničko vijeće, podružnica Sindikata metalaca Hrvatske (SMH) i svi radnici Adriadiesela u štrajku zatražili su smjenu Uprave te tvrtke i takav su zahtjev uputili Nadzornom odboru i SMH, a za ponedjeljak najavljuju i prosvjed pred Ministarstvom gospodarstva, doznaje se od Radničkog vijeća.

Predsjednik Radničkog vijeća Vlatko Benković rekao je Hini da je povod zahtjevu za smjenu Vladimira Hristova (kao jednočlane Uprave tvrtke) to što iz razgovora s njim uviđaju da ne osjeća odgovornost Uprave što su radnici dobili zadnju plaću za studeni prošle godine, i to pola te plaće, a radnike okrivljuje što zbog dugotrajnog štrajka tvrtka gubi posao i kupce.

Jučer nam se direktor Hristov obratio s optužbama da smo krivi što se gube poslovi i time je izgubio i ono malo poštovanja što ga je imao, rekao je Benković i najavio da u ponedjeljak idu autobusima u Zagreb, na prosvjed pred Ministarstvo gospodarstva jer je država najveći pojedinačni vlasnik tvrtke.

Situaciju u tvrtki sam Hristov za sada ne želi komentirati. "Još ne želim komentirati situaciju", tek je kratko SMS-om odgovorio na upit Hristov.

Radnici karlovačke tvornice za proizvodnju dizelskih motora Adriadiesel štrajkaju već 13. dan.

Tri najveća dioničara te tvrtke su država, koja ima više od 32 posto dionica, Jadranska ulaganja, tvrtka Danka Končara, sa 29,17 posto i pulski Uljanik sa 27,97 posto dionica.

Uljanik je u povodu novo nastale situacije u Adriadieselu u jučerašnjem priopćenju poručio da "u potpunosti podržava ulazak strateških partnera u Adriadiesel, repozicioniranje društva na novim tržištima i proizvodima, te ukupno restrukturiranje radi trajne održivosti poslovanja".

"Kako Uljanik i sam nakon preuzimanja 3. maja provodi reorganizaciju i restrukturiranje Grupe, u potpunosti je svjestan potrebe provedbe istog u Adriadieselu i stoga bezrezervno podržava i pozdravlja interes novih strateških partnera i Karlovačke banke za ulaskom u društvo, što bi u konačnici u vrlo kratkom roku moglo rezultirati novim poslovima na tz. ruskom programu i trajnijim stabiliziranjem poslovanja društva", kaže se u priopćenju.

Direktor poslovno informacijskog sustava Uljanika Hrvoje Markulinčić u današnjem je telefonskom razgovoru potvrdio da je "Karlovačka banka vrlo aktivna i pokazuje velik interes za ulazak u priču financijskog ozdravljenja Adriadiesela, posebno u vezi toga da s podrškom banke Adriadiesel može dobiti posao od konkretnog ruskog partnera, a što bi stabilizirao tvrtku na najmanje deset godina".

Na pitanje znači li to da Nadzorni odbor i dalje očekuju od Karlovačke banke rješenje, iako je u ponedjeljak opetovano savjetnik Uprave te banke Damir Dragičević rekao da oni ne rade na traženju rješenja, ali su voljni pomoći, Markulinčić je odgovorio da "Nadzorni odbor i dalje očekuje formalnu ponudu Karlovačke banke, kao rezultat dogovora od prije dva tjedna, jer je banka pokazala interes za bitno konkretnijom ulogom u tom poslu od pukog bankarskog jamstva, interes da bude garant ruskog posla, nositelj posla s upravljačkim pravima i mi smo to voljni podržati".

Po njegovim riječima, upravo je to onaj vjetar u leđa koji treba Adriadieselu za idućih deset godina, a kakav je tijekom proteklih deset godina dobio od Uljanika za kojeg je proizvodio po 15 pomoćnih brodskih motora godišnje i osigurao Adriadieselu time prihod od gotovo četiri milijuna eura.

Uljanik je u vlasničku strukturu Adriadiesela ušao 2004. godine.

"Inicijativa novih potencijalnih strateških partnera i ulagača koja ima za cilj ostvariti dugoročnu održivost Adriadiesela, za Uljanik je dobrodošla i bit će bezrezervno podržana", zaključuje se u priopćenju Uljanik.

Komentirajte prvi

New Report

Close