‘Poslovanje Mercator-H nije upitno’

Autor: Poslovni.hr , 05. ožujak 2013. u 14:17
Slavko Midzor/PIXSELL

“Nije točno da Mercator –H nije platio svoje dugove dobavljačima više od četiri-pet mjeseci”, kažu iz tvrtke.

Slijedom članka objavljenog u Poslovnom dnevniku i na internetskim stranicama 05. ožujka 2013. godine, naslova „Mercator-H u tehničkom bankrotu dužan navodno 2 milijarde kuna“ iz Mercatora su poslali reagiranje koje prenosimo u cijelosti:

"Nije točno da Mercator –H nije platio svoje dugove dobavljačima više od četiri-pet mjeseci. 2/3 dospjelih obveza prema dobavljačima se podmiruju unutar 30 dana. Preostali dio odnosi se na kontraposlove, odložene poslove, a tek manji dio navedenog odnosi se na odgodu zbog likvidonosnih prepreka. Navedene neusklađenosti kratkoročnog su karaktera i ne ugrožavanju poslovanje Mercatora H.  Pojam „tehničkog bankrota“ podrazumijeva nemogućnost podmirenja obveza što kod Mercatora-H nije točno, samim time smatramo ga tendencioznim posebno jer ukupna imovina društva bitno premašuje ukupne obaveze te ni na koji način nije upitan normalan nastavak poslovanja Mercatora H.

Nije točno da dospjele obveze Mercatora-H prema dobavljačima iznose 800 milijuna kuna i kao što smo naveli plaćanja dobavljačima, iako uz određena kašnjenja, rade se u dogovoru i partnerskom dijalogu i većinom se vrše unutar 30 dana. Možemo još samo napomenuti da je vrijednost naših zaliha značajno veća od svih dospjelih obveza. Usklađivanje ročnosti izvora financiranja s ročnošću obveza radi se na razini Mercator Grupe te uključuje u svim bitnim dijelovima i Mercator-H, a sukladno sporazumu sa bankama.

Hrvatsko tržište je za Mercator Grupu jedno od ključnih tržišta na kojemu Mercator očekuje rast prihoda i povećanje tržišnog udjela te dugoročan profitabilni rast. Objavom neprovjerenih podataka i navođenjem paušalnih izjava trećih strana o „tehničkom bankrotu“  nepotrebno netočno utječe na dobavljače i poslovne partnere Mercatora-H te šalje netočnu poruku široj javnosti."

Komentirajte prvi

New Report

Close