Brže i jednostavnije upravljanje svim osobnim i poslovnim financijama

Autor: PD i VL native tim , 01. travanj 2019. u 09:20
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Prioritet je što brže i jednostavnije upravljanje osobnim i poslovnim financijama, pa se ugovaraju prilagođeni paketi s naglaskom na internetsko i mobilno bankarstvo

Osnivanje obrta je najjednostavniji, ali i najjeftiniji način pokretanja vlastitog poslovanja čiji troškovi osnivanja ne prelaze 500 kuna. Obrt se osniva bez temeljnog kapitala, dok će za j.d.o.o. oblik trgovačkog društva biti potrebno svega 10 kuna. S druge strane, unatoč ovim izrazito povoljnim financijskim uvjetima poslovanja i dalje najčešći organizacijski oblik poslovanja jest d.o.o. ili dioničko društvo s ograničenom odgovornošću čija početna ulaganja dosežu oko 20.000 kuna.

Ako se odlučite za d.o.o.  i projekt koji odmah želite postaviti na jednu zavidnu razinu, banka će vam nerijetko preporučiti investicijski kredit. Ukoliko će vaša investicija biti financirana investicijskim kreditom krenite s pripremama kako biste na vrijeme posložili dokaze da imate zaokruženu i održivu financijsku konstrukciju što će banka iščitati iz različitih izvješća. 

Broj aktivnih trgovačkih društava u Hrvatskoj, prema brojkama Državnog zavoda za statistiku, iznosi 121.195, a od toga je njih 77,8 upravo u privatnom vlasništvu. Sve više ljudi se odlučuje i za osnivanje obrta, a njihov porast zaživio je u zadnje dvije godine kada se broj obrta povećao za 3755 obrta ili blizu 5 posto te prema brojkama iz Hrvatske obrtničke komore u Hrvatskoj trenutno postoji 81.183 aktivna obrta.

Neovisno o tome bili obrtnik ili trgovačko društvo, kao poslovni korisnik ili klijent možete otvoriti više transakcijskih poslovnih računa bez razlike u obavljanju platnog prometa. Bazična razlika kada je riječ u poslovanju s bankom jest u tome što je obrt neodvojiv od fizičke osobe koja mu je vlasnik i banka uvijek gleda obrt i vlasnika, odnosno vlasnikov kreditni rejting. Primjerice problem može nastupiti kod odobrenja dopuštenog prekoračenja po računu, jer banke gledaju redovitost primanja i mogu uskratiti pravo na minus ako klijent nema stalna primanja na tekućem računu.

Primjerice u HPB-u, nakon što dobijete sve potrebne informacije, prirodan slijed aktivnosti dovest će vas do ugovaranja poduzetničkih paketa. Poduzetnički paketi formirani su prema različitim potrebama poduzetnika i njihovim htijenjima. Oni se dijele prema segmentu klijenta, bilo da ste startup, mikropoduzetnik ili vlasnik srednje tvrtke, moći ćete ugovoriti paket koji odgovara upravo kombinaciji vaših potreba prema ponuđenim uslugama i proizvodima unutar ponuđenih paketa. 
S ugovaranjem paketa idu i svojevrsni popusti koji mogu doći kao vjetar u leđa, a dobit ćete povoljnije usluge kod transakcijskog računa i obavljanja platnog prometa, internetskog bankarstva i debitnu karticu, a obzirom na sve veći postotak korištenja, i mobilno bankarstvo. Internetsko i mobilno bankarstvo sve češći su izbor svih poduzetnika ili obrtnika, a omogućuju vam brže i jednostavnije upravljanje svim osobnim i poslovnim financijama. Kako biste pravovremeno rješavali sve probleme bez čekanja u redovima banaka, za koje poslovni korisnici najčešće nemaju vremena, omogućena vam je i konstantna dostupnost korisničke podrške koja će vam pomoći riješiti sve nedoumice. Mobilno bankarstvo je još jedna dodana vrijednost internetskom bankarstvu gdje se otiskom prsta klijent prijavljuje u aplikaciju i pristupa svojim računima, pregledava promet, naloge, preuzima izvatke po računu te brzo i jednostavno provodi plaćanja. Poslovni korisnici mogu potpisivati dokumente koje priprema računovodstvo, a u svakom trenutku i s bilo koje lokacije mogu i autorizirati transakciju.
Osim popusta na usluge transakcijskog poslovanja te internetskog i mobilnog bankarstva, HPB poduzetnički paketi za mala i srednja poduzeća nude i dodatne pogodnosti u obliku nižih naknada za ugovaranje kredita ili kreditnih kartica.
  

S brojem poslovnih subjekata, raste i broj ugovorenih digitalnih usluga u bankarstvu, pa tako i vi u bilo kojem trenutku samo s internetskom vezom možete otvoriti poslovni račun ili predati online zahtjev za kredit kojim ćete financirati vaš poduzetnički pothvat. S uvjetima poslovanja koje pruža Hrvatska poštanska banka i tradicijom poslovanja dugom 27 godina, svoju ideju možete realizirati već danas.

Sadržaj članka omogućio HPB

New Report

Close