Podravka nudi 180,1 euro za Žito

Autor: Ana Blašković , 22. listopad 2015. u 22:00
Predsjednik Uprave Podravke Zvonimir Mršić

Slovenski regulator dao zeleno svjetlo za objavu ponude dioničarima.

Nakon što je dobila zeleno svjetlo slovenskog regulatora, Podravka je u četvrtak objavila ponudu za preuzimanje svih dionica slovenskog Žita. Koprivnička kompanija za pojedinu dionicu nudi 180,1 eura, a pristanu li svi vlasnici na prodaju, za otkup preostalih dionica platit će oko 31 milijun eura.

Cijena za dionicu u ponudi za preuzimanje ista je kao ona iz travnja kad je od konzorcija prodavatelja, u kojem su bili Slovenski državni holding, Modra zavarovalnica, KD Kapital, KD Skladi, Adriatic Slovenica i NLB Skladi, Podravka preuzela 51,55 posto Žita za 33,03 milijuna eura.Koprivnička kompanija sukladno pravilima preuzimanja morala je zatražiti dozvolu Agencije za tržište vrijednosnih papira Republike Slovenije za objavu ponude za 172.406 redovnih dionica Žita.

 

51,5 posto

dionica Žita Podravka je stekla u travnju

Dionicama Žita trguje se na Ljubljanskoj burzi, a na dan ponude Podravka je u svom vlasništvu imala 183.386 dionica Žita. “O namjeri preuzimanja Podravka je sukladno zakonu obavijestila Agenciju za tržište vrijednosnih papira Slovenije, Javnu agenciju Republike Slovenije za zaštitu tržišnog natjecanja, Upravu društva Žita te predstavnike radnika obje tvrtke”, priopćili su iz koprivničkog sjedišta. Sve aktivnosti oko preuzimanja za koprivničku kompaniju obavlja tvrtka Ilirika iz Ljubljane.Kad završi akviziciju, Podravka će se vratiti na lidersku poziciju prehrambene industrije na slovenskom tržištu s ukupnim prihodom od oko 900 milijuna kuna.

Očekuje se da će konsolidirani prihodi Podravke nadmašiti 4,5 milijarde kuna, a Žitu će brak otvoriti ulaz na više od 20 novih tržišta na kojima je Podravka danas prisutna.     

Komentirajte prvi

New Report

Close