Plinacru 4,8 milijuna eura iz EU

Autor: Poslovni.hr , 11. svibanj 2016. u 22:00
Foto: Nikola Ćutuk / Pixsell

Uplaćeno 40% novca za plinovod.

Tvrtka Plinacro i Izvršna agencija za inovacije i mreže (INEA) u ime Europske komisije potpisali su sporazum o 4,825 milijuna eura bespovratnih sredstava koja su odobrena Plinacru iz Instrumenta za povezivanje Europe (CEF), fonda namijenjenog infrastrukturnim projektima transporta, telekomunikacija i energetike. Time je formalizirana odluka koju je u siječnju, na preporuku Kooordinacijskog povjerenstva CEF-a, donio Europski parlament.

Novac će biti utrošen za završetak preostalih pripremnih aktivnosti u projektu interkonekcijskog plinovoda sa Slovenijom na pravcu Lučko-Zabok-Rogatec, odnosno za sam plinovod i dvije kompresorske stanice. Riječ je o najznačajnijem projektu plinske energetske infrastrukture u Hrvatskoj, ali i projektu od velike važnosti za opskrbu cijele regije. Njegovim završetkom osigurali bi se uvjeti pouzdane i konkurentne opskrbe plinom hrvatskog i tržišta susjednih zemalja.

Kako je Plinacro spomenuta bespovratna sredstva dobio za pokriće polovice troškova pripremnih aktivnosti projekta, Sporazumom je definirano kako će ona biti utrošena za izradu glavnog i izvedbenog projekta za dvije dionice plinovoda Lučko-Zabok-Rogatec te za studiju izvedivosti, funkcionalnu specifikaciju, osnovnu dokumentaciju, procjenu utjecaja na okoliš i idejni, glavni i izvedbeni projekt za dvije kompresorske stanice. Sporazumom je definirano da INEA dio sredstava doznačuje odmah po njegovu potpisivanju te je, slijedom toga, Plinacru uplaćeno 40 posto ukupno odobrenih sredstava.

Komentirajte prvi

New Report

Close