Hvale se rekordnim rezultatima, a prodaju nekretnine i vozila!

Autor: Božica Babić , 28. kolovoz 2013. u 15:48
Marko Mrkonjić/PIXSELL

Ptujska Perutnina osim u matičnoj Sloveniji posluje u Austriji, Hrvatskoj, Srbiji, BiH te Makedoniji i Rumunjskoj.

Iako su troškovi poslovanja zbog skuplje sirovine u prvom polugodištu nasuprot istog razdoblja 2012. godine veći za 5,5 milijuna eura, ostvarena je neto dobit u visini milijun eura, pohvalio se, kako prenosi slovensko Delo, predsjednik Uprave Perutnine Ptuj Roman Glaser novinarima na ovotjednom sajmu u Gornjoj Radgoni.

Glaser međutim, nije otkrio koliko iznosi polugodišnji prihod već je samo podsjetio da su prošle godine sa 261,8 milijuna eura i prodajom 84 milijuna kilograma svježeg mesa i prerađevina od peradi ostvarili rekordan rezultat u povijesti tvrtke.

Ptujska Perutnina posluje u sedam zemalja, osim Slovenije tvrtke još imaju u Austriji, Hrvatskoj, Srbiji, BiH, Makedoniji i Rumunjskoj, zapošljavaju 3600 djelatnika te svoj asortiman plasiraju na 22 tržišta regije i europskih zemalja. 

Premda je, po navodima Dela, Glaser zadovoljan raspletom poslovanja u prvih šest mjeseci ove godine pred Perutninom je više problema koji opterećuju poslovanje. Jedan od problema svakako je vlasnička povezanost s Probankom, koju osim što joj manjka kapitala prate i gubici te loši krediti. Zbog te povezanosti, Perutnina je prema tvrdnjama dnevnika Finance i 2012. zaključila ne uz dobit u iznosu od 2,1 milijun eura nego s gubitkom od 7,5 milijuna eura. Zbog Probanke, kako pišu Finance, Perutnina je od 2009. do prošle godine nagomilala gubitak od gotovo 30 milijuna eura. Usto, poslovanje Perutnine opterećeno je i kreditima u visini 112 milijuna eura, pa je razdoblje do kraja godine, procjenjuju Finance, ključno za ptujsku tvrtku posebno ne uspije li se dogovoriti o reprogramu kredita.  Jesu li te obveze bile motiv Perutnini da od 1. travnja ove godine distribuciju na hrvatskom tržištu prepusti koncernu Agrokor Ivice Todorića te istodobno oglasi prodaju nekoliko vrijednih nekretnina, otpusti 133 vozača u tvrtki kćeri Perutnina-Pipo Čakovec, a vozila također ponudi u prodaju ostaje nepoznato.

Naime, u Upravi ptujske tvrtke jučer su odšutjeli odgovor na naš upit da nam komentiraju polugodišnje poslovanje i kažu zašto prodaju skladišno-rashladne objekte u pet hrvatskih županija, od kojih je primjerice onaj u zagrebačkom Jankomiru vrijedan četiri milijuna eura svečano otvoren krajem 2009. Uz spomenute objekte u Međimurskoj županiji traže kupca za 12,5 hektara oranica.

Umjesto Uprave Perutnine vrlo razgovorljiv bio je predsjednik Hrvatskog sindikata vozača Miljenko Gočin. Od svih oglašenih nekretnina, kaže, ništa nije prodano, samo je skladišni prostor u Osijeku iznajmljen Agrokoru. Od voznog parka prodana je tek polovica vozila, a svi vozači tužbom će pokušati izboriti uskraćena prava. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

perutnina ptuj je bila super tvrtka, no ako ne mogu smoći snage da prihvatljivo odgovore na logična novinarska pitanja, time samo još više razotkrivaju da su u ozbiljnim problemima.

jugoslavenski menadžeri izgleda nikako ne mogu naučiti da se problemi ne mogu rješavati guranjem pod tepih i šutnjom.

Krahirao Puris,sad i Perutnina u problemima…Vindija i Drk mora da zadovoljno trljaju ruke jer drugih konkurenata u segmentu bijelog mesa u RH nema.

New Report

Close