Pavao Vujnovac kupio Todorićev E-kolektor

Autor: Saša Paparella , 16. veljača 2017. u 13:54
Pavao Vujnovac i Ivica Todorić / Foto: Pixsell

ENNA, koja zapošljava svega 11 ljudi, 2015. je imala 91,6 milijuna kuna prihoda, a od toga čak 80,6 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja.

Regionalna energetska i logistička kompanija Energia naturalis (ENNA), najveći opskrbljivač plina u Hrvatskoj, kupila je od Agrokorova Tiska tvrtku E-kolektor, čija je osnovna djelatnost dosad bila zbrinjavanje industrijskog otpada unutar nastalog koncerna Ivice Todorića.
E-kolektor je brzorastuća tvrtka, osnovana je 2014. a već 2015. imala je 47,6 milijuna kuna prihoda i 2,3 milijuna kuna dobiti, te zapošljava 250 ljudi.

Iz Agrokora nismo uspjeli dobiti odgovor na pitanje hoće li novac dobiven prodajom grupaciji koju vodi Pavao Vujnovac iskoristiti za stabiliziranje svojih financija. Drugo smanjivanje portfelja u zadnje vrijeme (prethodno je prodan Kozmo) pravdaju time što Tisak izlazi iz onoga što mu nije core business. Istovremeno ENNA, grupacija koja okuplja 15-kompanija među kojima je najpoznatije Prvo plinarsko društvo (PPD), ide u suprotnom smjeru i akvizicijom se nastavlja širiti u nove sektore. Uz distribuciju i prodaju plina, trguju električnom energijom, ulaze u posao sa željezničkim teretnim prijevozom i suvlasnik su Luke Ploče, gdje spremaju velike projekte. ENNA je prije nekoliko dana pozdravila izmjene zakona o tržištu plina kojom se djelomično liberalizira opskrba plinom za kućanstva, uz najavu da se namjeravaju uključiti i u taj posao.

ENNA, koja zapošljava svega 11 ljudi, 2015. je imala 91,6 milijuna kuna prihoda, a od toga čak 80,6 milijuna kuna dobiti nakon oporezivanja.
PPD je pak 2015. završio sa 3,7 milijardi kuna prometa te 206 milijuna kuna neto dobiti. Paralelno sa liberalizacijom tržišta plina, ta tvrtka strelovito raste – od 53 milijuna kuna prihoda u 2011. došli su do 293 milijuna u 2012., 910 milijuna u 2013. te 2,9 milijardi kuna u 2014. Ugovor o kupoprodaji u srijedu su potpisali Damir Spudić, član Uprave koncerna ENNA i Hrvoje Kraljević, predsjednik Uprave Tiska, tvrtke koja je 2014. osnovala i razvila E-kolektor.

Uz Tisak, suosnivač E-kolektora je Ilija Špikić, za kojeg je službeno potvrđeno da ostaje na poziciji predsjednika Uprave te kompanije za gospodarenjem industrijskim otpadom. 

Špikićeva supruga Mirjana Špikić se u registru trgovačkog suda vodi kao suvlasnik tvrtke, no nismo uspjeli doznati da li je obitelj Špikić također prodala svoj udjel koncernu ENNA.

 

2,3milijuna

kuna iznosila je dobit E-kolektora u 2015.

Prilikom potpisivanja ugovora Ilija Špikić rekao je kako će E-kolektor i sustavu Energia naturalis nastaviti s razvojem svoga poslovanja “s ciljem da postane regionalni lider u gospodarenju otpadom. Vjerujemo da ćemo s ENNA-om još efikasnije stvarati kvalitetne sekundarne sirovine koje se vraćaju u proizvodni proces s ciljem zaštite okoliša i zadovoljenja potreba korisnika. Ujedno ćemo zajednički još više doprinijeti brizi o zaštiti okoliša”, naglasio je Špikić.

Taj Agrokorov partner svojedobno je osnovao tvrtku Eko-flor plus, koja je sklopila koncesijske ugovore o sakupljanju i odvozu komunalnog otpada u nekoliko desetaka tisuća domaćinstava. Poduzetni Špikić tvrtku je 2013. prodao CIOS-u Petra Pripuza, a odmah potom osniva novu tvrtku E-kolektor, ovog puta u partnerstvu s Agrokorom.

Izjavu nakon potpisivanja ugovora dao je i Damir Spudić, član Uprave ENNA-e, koji ističe da je “održivo gospodarenje otpadom logičan slijed diverzificiranja poslovanja naše energetske i logističke kompanije koja teži odgovornom poslovanju poštujući globalno niskougljično usmjerenje energetskog sektora, a u što se u cijelosti uklapa tvrtka E-kolektor”, rekao je Spudić.

Hrvoje Kraljević, predsjednik Uprave Tiska istaknuo je kako je ENNA “partner koji će omogućiti daljnji poslovni razvoj E-kolektora. Istodobno, Tisak će na ovaj način nastaviti realizaciju strateške poslovne orijentacije fokusirane na osnovne djelatnosti”.

U zajedničkom priopćenju Agorkora i grupacije ENNA, navodi se da je E-kolektor “jedinstvena kompanija na hrvatskom tržištu koja se bavi gospodarenjem industrijskim otpadom. U sklopu njezinih sedam regionalnih sabirnih centara za gospodarenje otpadom realizira se na način da on ponovno postaje sirovina, čime se smanjuje eksploatacija prirodnih resursa. Proizvodnjom kvalitetnih sekundarnih sirovina koje se vraćaju u proizvodni proces ostvaruje se cirkularna ekonomija i održivo gospodarenje otpadom. E-kolektor zapošljava više od 250 zaposlenika diljem zemlje i posjeduje vozni park od 60 specijaliziranih vozila, spremnika i preša. ENNA vrši upravljačku ulogu u 20-ak društava te je ujedno i jedan od vodećih investitora u regiji. Grupacija ima sjedište u Hrvatskoj, a tvrtke grupacije posluju i u Mađarskoj, BiH, Srbiji i Sloveniji”. 

Komentari (2)
Pogledajte sve

I ja bih ovako. 91 milja prihoda, 10 milja rashoda. A dobit 80 milja kuna. Ja bih se ovim bavio, molim vas. Javite se na PM, daem otkaz i startam kao volonter!

11 zaposlenih 80 milja dobiti nakon oporezivanja od 90milja prihoda. Pa čime se ovi bave pobogu.

New Report

Close