Pad neto dobiti Ericssona NT za 26,8 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 25. srpanj 2017. u 12:30
Foto: Petar Glebov / Pixsell

Predsjednica Ericsson NT Gordana Kovačević ističe da je na smanjenje neto dobiti izravno utjecao izostanak poreznih olakšica za razvojno-istraživačke aktivnosti.

Ericsson Nikola Tesla (NT) ostvario je u prvih šest mjeseci ove godine 37,4 milijuna kuna neto dobiti, što je 26,8 posto manje nego u istom razdoblju lani, uz prihode od prodaje od 709 milijuna kuna ili 2,9 posto manje, pokazuje u utorak objavljeno financijsko izvješće te kompanije.

Predsjednica Ericsson NT Gordana Kovačević ističe da je na smanjenje neto dobiti izravno utjecao izostanak poreznih olakšica za razvojno-istraživačke aktivnosti.

Od ukupnih prodajnih prihoda u visini 709 milijuna kuna, kompanija je na domaćem tržištu ostvarila 138,5 milijuna kuna, što je pet posto više nego u istom razdoblju lani. Istodobno su prihodi od prodaje na izvoznim tržištima (bez Ericssonova tržišta) smanjeni 34,7 posto, na 104,3 milijuna kuna. Na Ericssonovom tržištu je ostvareno 466,2 milijuna kuna prihoda od prodaje ili 6,3 posto više.

Udio domaćeg tržišta u ukupnim prihodima od prodaje čini 19,5 posto, usluge za Ericsson 65,8 posto, od čega je 12 posto realizirano od upravljanja usluga u Hrvatskoj, dok ostala izvozna tržišta sudjeluju s 14,7 posto.

Kovačević je istaknula da unatoč kontinuiranom rastu prihoda od usluga na Ericssonovom tržištu te porastu prihoda od prodaje na domaćem tržištu nisu uspjeli u potpunosti neutralizirati pad prodaje na tržištima Zajednice Neovisnih Država i Jugoistočne Europe.

No, napominje kako su uz brojne izazove u poslovanju uspjeli zadržati poziciju najvećeg izvoznika u informacijsko-komunikacijskim tehnologijama i vodećeg izvoznika znanja u Hrvatskoj.

"Sukladno našim očekivanjima, Ericssonovo tržište bilježi kontinuirani rast prihoda prvenstveno zahvaljujući širenju odgovornosti i novim kompetencijama naših stručnjaka u području razvojno-istraživačkih aktivnosti i drugih ekspertnih centara", kazala je Kovačević.

Polugodišnja bruto dobit kompanije porasla je 5,5 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, na 96,3 milijuna kuna, a operativna dobit za 3,7 posto na 52,9 milijuna kuna.

Uslijed operativnih i financijskih negativnih tečajnih razlika, dobit prije oporezivanja niža je 8,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje i iznosi 48,9 milijuna kuna.

Kovačević je kazala da kompanija intenzivno ulaže u razvoj znanja, vještina i kompetencija svojih stručnjaka, a taj proces nastavit će i u budućnosti.

"Očekujemo da će se procesi gospodarske i političke nestabilnosti nastaviti i u drugoj polovini 2017. godine, pa će u središtu naše pozornosti i dalje biti jačanje profitabilnosti, troškovna učinkovitost i odgovorno upravljanje rizicima", kazala je Kovačević.

Komentirajte prvi

New Report

Close