Otpuštaju radnike jer HEP odugovlači s ugovaranjem

Autor: Marija Brnić , 24. travanj 2017. u 13:56
Elka je s lanjskih 75 posto udio izvoznih prihoda podigla na više od 90 posto, Foto: Anto Magzan / Pixsell

Elka, Eurocable, Brodomerkur i Cotra u problemu zbog natječaja od 422 mil. kn.

Zbog odugovlačenja odluke HEP-a o okončanju posla nabave kabela vrijednog s PDV-om ukupno 422 milijuna kuna, četiri hrvatske tvrtke koje su prije godinu dana zajednički na javnom natječaju dale jedinu ponudu, počinju otpuštati radnike.

Samo jedna od njih, zagrebačka Elka, otpustila je petinu zaposlenih, njih 50 od 260 dosadašnjih radnika, jer su, kažu u tom proizvođaču kabela, računali na izgledan dvogodišnji posao za HEP i držali su proizvodne kapacitete spremnima za tako veliku proizvodnju, budući da je početak rada samo čekao potpis ugovora.
Slično je i u Eurocablu, drugom velikom proizvođaču kabela u Hrvatskoj, koja je u partnerstvu s Elkom, te još dva veletrgovca splitskim Brodomerkurom i varaždinskim Cotrom, participirao na HEP-ovom natječaju iz ožujka prošle godine.

Njihova ponuda je na otvaranju ocijenjena zadovoljavajućom, no neposredno pred istek roka za donošenje odluke u kolovozu, bez obrazloženja, HEP od “četvorke” traži produljenje valjanosti ponude i bankarskih jamstava za dodatnih 60 dana, a nakon toga još dodatno produljenje za 90 dana. U studenome tvrtke ostaju iznenađene nakon što HEP objavljuje odluku o poništenju natječaja. Ponuda, premda u okviru procijenjene vrijednosti, nije prihvatljiva, prije svega jer su nastupili glavni ponuđači pa izostaje konkurencija na tržištu, a sporno im je i to što su sami objedinili nabavu tri vrste kabela u jednu grupu, čime su smanjili mogućnost natjecanja i dobivanja nižih cijena. Osim toga, cijene koje su im jedinom ponudom ponuđene jednake su, navode u obrazloženju, onima koje su plaćali ranijih godina, 2012. i 2014., premda su, tvrde, cijene sirovina za kabele na svjetskom tržištu pale. HEP-ovu argumentaciju, međutim, ruši Državna komisija za kontrolu javne nabave, koja poništava HEP-ovo poništavanje natječaja. Sve pritužbe, smatra Komisija, HEP je trebao imati na umu kada je pripremao uvjete natječaja.

Nakon toga, u siječnju, HEP od domaćih tvrtki traži novo produljenje ponude, da bi ih krajem ožujka obavijestio kako je ponovno poništio ponudu.

 

50radnika Elke

otpušteno je jer izgledan posao s 
HEP-om nije realiziran

Iz dokumentacije objavljene na Oglasniku elektroničke javne nabave vidljivo je kako je riječ o tehničkim pojedinostima, primjerice, da su oznake na žilama za javnu rasvjetu loše otisnute.

Iz HEP-a su nas naš upit o razlozima uputili na odluku o poništenju, te ističu kako sudionici koji su se imali mogućnost žaliti na tu odluku nisu imali primjedbe, pa su se, dodaju, stekli uvjeti da odluka postane pravovaljana.

Na temelju toga će HEP moći pokrenuti novi natječaj za nabavu kabela. Proizvođači kažu kako se na novu odluku nisu žalili premda su uvjereni da bi i ovaj put Komisija uvažila njihove argumente. Ne žele, kažu, gubiti vrijeme, a i držati na računu položenih 16,5 milijuna kuna jamstva za ozbiljnost ponude. No, na novi natječaj, potvrđuje član uprave Elke Ruđer Friganović, javit će se kad bude raspisan, jer s HEP-om je ta tvrtka, koja ove godine slavi 90-godišnjicu rada, godinama imala dobru suradnju. Iz HEP-a zasad nema najava kada bi novi natječaj mogao biti raspisan, a ne odgovaraju niti na upit o tome kako su u proteklih godinu dana nabavljani potrebni kabeli.

 

16,5milijuna kuna

jamstva su proizvođača 
za ozbiljnost ponude

Ono što se iz objavljene dokumentacije iz žalbenog postupka vidi jest da će idući natječaj biti podijeljen na druge tvrtke iz HEP-ove grupacije, pa će se različite vrste kabela odvojeno nabavljati. Pristup objedinjene nabave, kojom se planiralo nabaviti niskonaponske, srednjenaponske kabele i samonosiva kabelske snopove upravo je za cilj imao postići jednostavniju i povoljniju nabavu. No, iz HEP-a procjenjuju da će to postići rascjepkanim narudžbama.
Posao s HEP-om za domaće je proizvođače kabela bio izuzetno važan jer, nakon godina krize u građevinskom sektoru i male potražnje, tvrtke prolaze konsolidaciju i restrukturiranja poslovanja.

U međuvremenu opstanak traže poslovima na međunarodnom tržištu, a Elka je, primjerice, s lanjskih 75 posto udio izvoznih prihoda podigla na više od 90 posto. Prihodi na drugim tržištima, međutim, bili bi osjetno viši da nisu očekivali zaključenje posla za HEP, što je usporilo je ugovaranje proizvodnje za druge kupce, pa je stoga i trenutno reduciranje broja zaposlenih bilo neizbježno.v     

Komentari (3)
Pogledajte sve

Je li se neko upitao što obični prekupci Brodomerkur i Cotra tu rade ?

Prekupci, za razliku od onih koji znaju samo proizvest, znaju pregovarati sa naručiteljom.

Je li se neko upitao što obični prekupci Brodomerkur i Cotra tu rade ?

što drugo očekivati u leglu KiK

New Report

Close