Objavljena zajednička izjava Hrvatske i MOL-a o privremenim mjerama u vezi Ine

Autor: Poslovni.hr/Hina , 01. rujan 2014. u 10:44
Photo: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Mađarski MOL mora postupati u najboljim poslovnim interesima Ine.

Mađarski MOL mora postupati u najboljim poslovnim interesima INA-e, a u slučaju prodaje svog dioničkog udjela u hrvatskoj kompaniji mora osigurati da kupac preuzme sve obveze MOL-a, kao i moguće posljedice presude Arbitražnog suda, stoji u zajedničkoj izjavi Republike Hrvatske i MOL-a, objavljenoj danas na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva.

U toj izjavi navodi se da je Arbitražni sud, nakon što je razmotrio pismena izlaganja i saslušao stranke u raspravi u Parizu 11. kolovoza u vezi Zahtjeva za određivanje privremenih mjera, naložio da „MOL u ostvarivanju svojih raznih prava, uključujući ona koja se odnose na njihove dionice u društvu INA, mora osigurati da u svakom trenutku postupa u najboljim poslovnim interesima društva INA“.

Isto tako, „MOL se mora pobrinuti da će u slučaju bilo kakve prodaje svog dioničkog udjela u društvu INA osigurati da će se kupac obvezati da će kao dioničar društva INA preuzeti obveze MOL-a te stoga i snositi posljedice rješenja ovog Suda u odnosu na valjanost ugovora vezanih za međudioničarske odnose unutar društva INA“, stoji u odluci Arbitražnog suda o određivanju privremenih mjera.

Taj sud, utemeljen prema Pravilima Komisije Ujedinjenih naroda za međunarodno trgovačko pravo (UNCITRAL), naložio je Hrvatskoj i MOL-u i objavu zajedničke izjave u kojoj se, među ostalim, obvezuju da ovo pitanje više ne spominju u javnosti kako više ne bi došlo do kontradiktornih izjava u medijima.

Podsjećamo, hrvatska Vlada je pokrenula 17. siječnja 2014. arbitražni postupak protiv MOL-a pred UNCITRAL-om, nakon što je MOL 26. studenog 2013. pokrenuo odvojeni arbitražni postupak protiv Vlade pred Međunarodnim centrom za rješavanje investicijskih sporova u sastavu Svjetske banke.

U danas objavljenoj zajedničkoj izjavi Hrvatske i MOL-a navodi se i to da je Hrvatska 30. lipnja od Suda zatražila određivanje privremenih mjera protiv MOL-a.

Među ostalim, izdavanje privremene sudske zabrane kojom bi se odredilo zamrzavanje dioničkog udjela MOL-a i korištenje kontrole nad upravljanjem za smanjivanje ili zatvaranje rafinerija INA-e, otpuštanje radnika, ili drugo djelovanje koje bi štetilo poslovnim interesima INA-e.

U zajedničkoj izjavi navodi se i da se MOL protivio ovim mjerama, ali nije podnio vlastiti zahtjev protiv Hrvatske.

Navodi se i da je Sud donio Odluku o određivanju privremenih mjera, kojom je ustvrdio da je „Hrvatska dokazala prima facie osnovanost svojih tužbenih navoda, što ne znači ništa drugo nego da ako, i samo ako, tijekom arbitražnog postupka Hrvatska dođe u položaj da dokaže svoje navode protiv MOL-a, da bi Hrvatska mogla pobijediti u ovoj arbitraži. To ovisi o tome da li će dokazi predloženi od strane Hrvatske biti prihvaćeni kao probativni dokazi“, navodi se u zajedničkoj izjavi Hrvatske i MOL-a.

Komentirajte prvi

New Report

Close