Njegove riječi i dalje štete tvrtki, ovoga puta tužili ga i dioničari

Autor: Poslovni.hr , 11. ožujak 2019. u 12:47
Foto: Getty Images

Njegovi “pogrešni navodi” povrijedili su tvrtku i njezine dioničare, navodi se u tužbi.

Korištenje Twittera opet se pokazalo problematičnim za Elona Muska.

Odvjetnička tvrtka Grant & Eisenhofer tužila je u ime investitora glavnog izvršnog direktora Tesle i SpaceX-a, tvrdeći da Muskova "stalna neprovjerena upotreba pogrešnih navoda na Twitteru i dalje šteti tvrtki i njezinim dioničarima", prenio je portal cnet.

Iz Tesle nisu odmah komentirali tužbu.

Tužba, koja je podnesena na Delaware Court of Chancery, želi zaustaviti "nekontroliranu uporabu Twittera kako bi se objavljivale netočne izjave" o Tesli. Odvjetničko društvo Grant & Eisenhofer zastupa radničko općinsko vijeće i mirovinski fond u Ohiu.

U kolovozu, Komisija za vrijednosnice i burzu (SEC) je podnijela tužbu protiv Muska nakon što je objavio da razmišlja o preuzimanju tvrtke. Tweet je iznenadio investitore, analitičare i Teslin upravni odbor, nakon čega je Musk ubrzo povukao izjavu.

U rujnu se Musk dogovorio sa SEC-om i pristao platiti 20 milijuna dolara novčane kazne. Također je podnio ostavku na mjesto predsjednika uprave tvrtke.

SEC već reagirao

U veljači, SEC je zatražio od suda da Muska kazni za nepoštivanje, budući da je opet tweetao o poslovnim namjerama tvrtke, u ovom slučaju da će Tesla u 2019. napraviti oko 500.000 automobila. Prema prethodnoj nagodbi sa SEC-om Musk je obećao da će se suzdržati od istupa na Twitteru u vezi Tesle.

Dionice Tesle pale su 5 posto nakon što je Komisija zatražila od suca da proglasi Muska krivim za nepoštivanje kršenjem ugovora, prema kojem se morao suzdržavati od javnih istupa u vezi Tesle, bez prethodne dozvole.

Osim SEC-u, nastavak tweetanja zasmetao je zato i nekim dioničarima.

"Gospodin Musk je neprestano zanemarivao sva nastojanja da se obuzdaju njegove pogrešne tvrdnje na društvenim medijima. On je ignorirao federalne sudske naloge, nagodbu sa SEC-om pa čak i korporativne politike njegove tvrtke koje izričito zahtijevaju da se bilo koji od njegovih tweetova u vezi s Teslom pregleda prije objave. Njegovo ponašanje nije samo koštalo mnogo Tesline dioničare, nego prijeti izlaganju kompanije još većim sudskim sporovima u budućnosti", izjavio je u priopćenju direktor Grant & Eisenhofera Michael Barry.

Javna verzija tužbe, koja je podnesena pod pečatom, trebala bi biti dostupna do 12. ožujka.

Komentirajte prvi

New Report

Close