Neuredno restrukturiranje Agrokora dovelo bi 20 banaka u financijske probleme

Autor: Poslovni.hr , 20. lipanj 2018. u 08:39
Foto: Filip Kos / Pixsell

HNB očekuje da će se ove i naredne godine nastaviti povoljna kretanja te će ekonomija rasti nešto manje od 3 posto.

Neuredno restrukturiranje Agrokora u prvoj bi godini dovelo sedam, a u drugoj 13 banaka u financijske probleme zbog kojih bi njihovi vlasnici morali povećavati temeljni kapital, piše Večernji list.

Ako bi se na neuspjeh restrukturiranja Agrokora nadovezao rast kamata na svjetskim tržištima te zaoštravanje trgovinskog rata, minimalne kapitalne standarde ne bi zadovoljilo devet, odnosno 17 manjih banaka u Hrvatskoj, pokazao je najnoviji stres test središnje banke koja simulira otpornost bankarskog sustava na “malo vjerojatne ekstremne šokove”.

HNB očekuje da će se ove i naredne godine nastaviti povoljna kretanja te će ekonomija rasti nešto manje od 3 posto. 

Komentari (1)
Pogledajte sve

jel ovo neki damage control prema javnosti? u navedenoj izjavi vidim nekoliko sumnjivih teza, u najmanju ruku: 1) izjava je SBBKBB. Da se desio rast kamata, koji se nije desio, da se desio trgovinski rat izmedju SADa i Kine (za koji ce se vidjeti kuda ce ici), te jos tome nedostaje – da se desio rat sa Sjevernom Korejom, onda bi.. 2) ako je HNB kvalitetno radio svoj posao, a nije, onda se ne bi desila eksplozija mjenica, te 3) da je HNB kvalitetno radio svoj posao, ne bi bilo nikakvog rizika za banke, jer bi izlozenost prema Agrokoru i povezanim poduzecima bila niza od one koja je zaista bila… ali po obicaju, institucije su ‘sleep at the wheel’, pa su morale gasiti vatru

New Report

Close