Nauta Lamjana izlazi iz stečaja, slijedi li prodaja?

Autor: Poslovni.hr , 19. siječanj 2017. u 13:59
Dogus grupa o kojoj se kao o kupcu također nagađa, nije zainteresirana za ‘nautu’, Foto: Pixsell

Radnici se boje za svoju budućnost s obzirom da uprava nije poznata.

Remontno brodogradilište Nauta Lamjana u Kalima u stečaju je završilo prije nekoliko godina, a sad je na korak do izlaska iz tog postupka uz pomoć stečajnog plana koji je sačinio bivši stečajni upravitelj Alan Khan. Stečajni plan, naime, potvrđen je na Visokom trgovačkom sudu, koji tvrdi da iz plana proizlazi da se svi vjerovnici – kako oni koji su se žalili, tako i oni koji spadaju u vlasničku strukturu stečajnog dužnika (na njih otpada 53% potraživanja) namiruju na isti način i po jednakim kriterijima.

Sukladno planu, kao i koncesiji za obavljanje brodograđevne djelatnosti na pomorskom dobru, Nauta Lamjana mora i dalje obavljati iste poslovne aktivnosti. Također sudeći po planu niti radnici ne bi trebali biti zabrinuti da će izgubiti posao. Međutim, iako je posrijedi pozitivni rasplet postupka poznatog i po raznim peripetijama i raznim pritiscima, u kojem se promijenilo nekoliko stečajnih upravitelja, neslužbeno se doznaje da u škveru vlada nervoza zbog nepoznanice što slijedi nakon ovog petka, kada tvrtku službeno preuzima vlasnik. Naime, po zakonu slijedi nastavak poslovanja Naute Lamjane kao dioničkog društva, čije će poslovanje ovih dana početi voditi nova Uprava, a tko će biti u Upravi još nije poznato.

Novi početak rada izvan okrilja kontrole suda prati i pitanje kakvi su planovi vlasnika, a na tržištu se nagađa o mogućnosti da će se vlasnik tvrtku uskoro prodati, za što pravnici tvrde da nema nikakvih zapreka. Valja reći i da u konkretnom slučaju turska Dogus grupa, o kojoj se kao o potencijalnom kupcu također nagađa, nije zainteresirana, tvrde izvori bliski toj kompaniji.

 

53posto

potraživanja otpada na vjerovnike iz vlasničke strukture škvera


Trgovački sud u Zadru najavio je donošenje rješenja o zaključenju tog stečajnog postupka za 20. siječanj. Za to je presudan članak 343. novog Stečajnog zakona, koji diktira sudu da zaključi stečaj kad stečajni plan postane pravomoćan.

Ujedno još treba donijeti i odluku da nastupaju pravni učinci zaključenja stečaja, što znači da funkcija stečajnog upravitelja istog dana prestaje, dok sam dužnik ponovo stječe pravo slobodnog raspolaganja sa stečajnom masom. Ona se kod Naute Lamjane sastoji od zemljišta, strojeva te nekretnina koje su sagrađene u brodogradilištu, a i na računu se nalaze raspoloživa sredstva. Izuzetak su sredstva koja su rezervirana za pojedine odvjetničke usluge te nagradu bivšem stečajnom upravitelju Alanu Khanu kojem je sud nagradu uskratio te se on i žali VTS-u. Ključan za perspektivu tvrtke postaje stečajni plan, po kojem stečajni vjerovnici nemaju nikakvih drugih potraživanja osim 50% od iznosa utvrđenih tražbina, što znači namirenje iznosa od 8,7 milijuna kuna kroz sljedećih pet godina, počevši od 2018. Za to će poslužiti sredstva iz poslovanja. No, pokazuje se da vjerovnici nisu predvidjeli sudsku kontrolu provedbe plana, što zakon dozvoljava, što je znak po nekima velikog povjerenja. S druge strane, s pravomoćnošću rješenja o zaključenju stečaja kreću aktivnosti dioničara društva: prema planu, treba odmah imenovati tročlani nadzorni odbor, koji će u roku od 48 sati imenovati predsjednika Uprave i dva člana uprave. 

Potvrđeni stečajni plan ima snagu presude, kaže nedavno imenovani stečajni upravitelj Damir Šebetić. Svi ga se sudionici moraju držati, a uključuje ne samo naplatu potraživanja, nego i očuvanje radnih mjesta i održavanje djelatnosti brodogradnje. U škveru sada radi 31 zaposlenik, na temelju radnog odnosa na određeno vrijeme radit će još tri mjeseca, uključujući i travanj, a upravitelj je uvjeren da će se poslovanje dobro razvijati. Takva vrsta manjeg remontnog brodogradilišta nedostaje na Jadranu, kaže on, posebice jer je atraktivno tržište EU te se omogućava remont i servisiranje jahti državljanima EU. Takvih poslova škver još nema, no obavljeni su prvi kontakti sa zainteresiranim talijanskim trgovcima i proizvođačima.

Što se upravitelja tiče, on još ima zadatak u roku od 8 dana od zaključenja stečaja obaviti primopredaju dužnosti, sastaviti zapisnik te predati završni račun Poreznoj upravi. Međutim, utvrdili smo da on nije kontaktiran radi primopredajnog zapisnika, što se zbog više razloga može smatrati kao neobično, odnosno da će sve biti u zadnji tren. Nadalje, po planu, novi predsjednik uprave i dva člana uprave trgovačkom sudu u Zadru trebaju podnijeti zahtjev za brisanje stečajnog upravitelja te za upis svojeg imenovanja. S tim u vezi još nije moguće doznati tko bi bili novi čelnici Naute Lamjane. Do nedavno jedina kontaktna točka, odnosno osoba koja vodi poslovanje više tvrtki u Hrvatskoj u ime vlasnika – to je Zdenko Leko, između ostalog član Uprave Dubrovačkih vrtova sunca i Marine Preko te direktor tvrtke Odmaralište iO Adria, bio je nedostupan. Zadarska odvjetnica koja zastupa vlasnika, ujedno i najvećeg vjerovnika, Marina Skorić kazala nam je da nije ovlaštena za ove informacije, ali će upit proslijediti. 

Vrijedno je spomenuti i da sudski spis ima otprilike 6 i pol tisuća stranica, te da se u stečajnom planu ne navode imena dioničara, a u sudskom registru vlasnika tvrtke u stečaju kao jedini se dioničar vodi Jupiter Adria AG iz Švicarske. Pitanje je po nekima je li škver zadržao istog vlasnika budući da je Jupiter Adria AG registriran u Švicarskoj iz portfelja fondacije registrirane na Bermudima, čija je glavna djelatnost ulaganje u velike turističke projekte, pa je tako vlasnik više turističkih projekata i tvrtki u Hrvatskoj, ali je navodno likvidiran. Takva saznanja prenio nam je bivši član borda, navodeći da je bio izlistan na Bermudskoj burzi, te je sve prenio uključujući i tražbinu na maticu Erste banke, koja je moguće to preprodala. 

Komentirajte prvi

New Report

Close