“Naši premium parketi iz Hrvatske našli su put i do profinjenih kupaca na Dalekom istoku”

Autor: Promo , 29. kolovoz 2018. u 22:45
Igor Benaković/ Marko Prpić/PIXSELL

Predsjednik Uprave Bauwerk Boen Hrvatska, dijela švicarsko-norveške grupacije koja je vodeći svjetski proizvođač parketa, govori o poslovanju na našem tržištu.

Vodeći svjetski proizvođač parketa, švicarsko-norveška grupacija Bauwerk Boen, otvorila je nedavno svoj pogon i u Hrvatskoj, u Đurđevcu. Kakvi su im planovi s daljnjim razvojem poslovanja u našoj zemlji, izvoznim planovima te izazovima nabave sirovine, govori Igor Benaković, predsjednik Uprave Bauwerk Boen Hrvatska.

Možete li ukratko predstaviti grupaciju i njezinu međunarodnu ekspanziju?
Grupacija Bauwerk Boen nastala je 2013. spajanjem dvije velike tvrtke: Bauwerk Parkett AG iz Švicarske i Boena AS iz Norveške, čime je novonastala grupa postala jedan od vodećih svjetskih proizvođača parketa visoke kvalitete te drugi po veličini proizvođač premium parketa u Europi. Povijest tvrtke Boen počinje davne 1641. na jugu Norveške, dok proizvodnja masivnog parketa počinje 1939. Švicarska tvrtka Bauwerk Parkett osnovana je 1935., a s proizvodnjom je krenula 1946. u St. Margrethenu, gdje je i danas sjedište tvrtke. Nakon spajanja, proizvodnja je bila koncentrirana na lokacijama u Švicarskoj i Litvi sve do 2016. godine, kada grupacija kupuje proizvodni pogon u Đurđevcu. Bauwerk Boen Grupa trenutačno zapošljava oko 1800 radnika, te godišnje proizvede više od devet milijuna m2 parketa. Raznoliku paletu svoja dva brenda Bauwerk i Boen distribuiramo putem uglednih prodajnih kanala u više od 50 zemalja diljem svijeta. Naša grupacija poznata je i po  poštivanju svakog zaposlenika, multinacionalnosti i multikulturalnosti te širenju svijesti o potrebi očuvanja prirode i pozitivnog radnog okruženja.

Prije tri mjeseca ste otvorili pogon u Đurđevcu. Iako je rano za konkretne brojke i ocjene, kakav vam je prvi dojam poslovanja u Hrvatskoj? 
Naši prvi dojmovi su vrlo pozitivni, prije svega zbog predanog rada naših domaćih kolegica i kolega te svih suradnika čijim smo zalaganjem ostvarili sjajan uspjeh u pokretanju  najmodernije tvornice parketa. Drago nam je da smo prije tri mjeseca upriličili svečano otvorenje tvornice na kojem su sudjelovali naši ključni poslovni partneri te relevantni uzvanici iz hrvatske i europske političke te društvene zajednice. Odlična posjećenost ove svečanosti dodatno nam je potvrdila koliki značaj ima naše poslovanje u Hrvatskoj, kao jednog od vodećeg proizvođača premium parketa u Europi. Dosadašnjom investicijom od gotovo 120 milijuna kuna u Hrvatskoj izgrađeni su pogoni za primarnu obrada drveta, ali i sve do finalne proizvodnje vrhunskog parketa, kao i  prateća infrastruktura, te je nabavljena nova oprema i strojevi potrebni za proizvodnju visokokvalitetnih proizvoda. Investicija je rezultirala značajnim povećanjem broja zaposlenih u Hrvatskoj, čiji je broj više nego udvostručen sa 125 na oko 275 zaposlenih, od kojih su gotovo polovica  žene. Međutim, očito je pomanjkanje kvalitetne radne snage na tržištu, što pokušavamo kompenzirati dodatnim osposobljavanjem i obukom zaposlenika unutar tvrtke.

Mnogi se drvoprerađivači u Hrvatskoj žale na problem dobave dovoljne količine sirovine, prije svega od Hrvatskih šuma. Kakva su Vaša iskustva i očekivanja?
Bauwerk Boen je svjestan izazova u pogledu sirovine trupaca hrasta u Hrvatskoj. S obzirom na prirodna ograničenja navedenih resursa, tim je više važno osigurati pravedan i transparentan sustav, koji omogućava pravovremene reakcije u vidu opravdanih korektivnih mjera. Smatramo da je postojeći model potrebno čim prije nadograditi klauzulama koje osiguravaju prikladan tretman investitora poput nas, kako bi se na pravedan način vrednovao naš doprinos razvoja hrvatske drvne industrije. Time bi se izbjegli eventualni proturječni učinci prema investitoru koji je primjerice realizirao vrlo značajna ulaganja u kapacitete postrojenja, brojna zapošljavanja, zaokruživanje proizvodnog procesa maksimalnim iskorištavanjem sirovine poštujući sve zakonske odrednice u očuvanju okoliša te ostvario sjajan izvozni faktor finalnih premium proizvoda. Stoga se nadamo da će uskoro nadležna tijela poduzeti potrebne korake koji će se pozitivno odraziti na našu legitimnu potrebu.

120 milijuna

kuna uložio je Bauwerk Boen u pogon u Đurđevcu, otvoren prije tri mjeseca

Kakvi su Vam planovi u nekom srednjoročnom razdoblju na hrvatskom tržištu?
Dinamična smo grupacija s ambicioznim planovima koji podrazumijevaju stabilno i profitabilno poslovanje. Nova ulaganja u modernizaciju i proširenje postojećih, odnosno izgradnja novih proizvodnih kapaciteta te nabava nove opreme i strojeva ovisit će i o tretmanu, odnosno uvjetima nabave kvalitetne drvne sirovine hrastovih trupaca, prije svega  putem sustava kvota pod državnim upravljanjem. Navedenim bi se ulaganjima omogućilo dodatno zapošljavanje te daljnje širenje pozitivnog utjecaja na cijelu zajednicu grada Đurđevca i okolice te hrvatske drvne industrije.

Gdje plasirate svoje proizvode izrađene u Hrvatskoj ?
Najveći dio proizvodnje se izvozi, uglavnom prema grupaciji Bauwerk Boen, a time stiže u najudaljenije zemlje. Bauwerk Boen grupa prepoznatljiva je po visokoj kvaliteti proizvedenih parketa te ostalih finalnih proizvoda od drvne sirovine. Upravo zato naši proizvodi najviše su traženi u zemljama zapadne Europe – Švicarskoj, Norveškoj, Njemačkoj, ali i među profinjenim kupcima na Dalekom istoku. Plasman kvalitetnih stolova i ploča od hrastovine distribuira se uglavnom u inozemstvu. Izvozimo i gotovo svu proizvodnju briketa.

Koji su globalni trendovi na tržištu parketa, razlikuju li se od onih u Hrvatskoj?
Ukratko,  hrast je u modi. Zahtjevnost kupaca je sve veća, što znači da je nužan kontinuiran razvoj proizvoda te unaprjeđenje kvalitete, čemu je Bauwerk Boen u potpunosti predan.

Jesu li su umjetni materijali (laminati i sl.) ugrozili klasičnu drvnu industriju, ili je to  komplementarna ponuda?
Bauwerk Boen Hrvatska, odnosno cijela Bauwerk Boen Grupa prepoznatljiva je po visokokvalitetnim parketima. Proizvodnja podova od drugačijih materijala (laminati i slično) ne ugrožava našu proizvodnju jer se radi o različitim ponudama za kupce različitog ukusa i financijskih mogućnosti. Ne zaboravimo, pod je najveći dio namještaja u svakom domu i stoga je dostojan sve naše pažnje. Svi koji žele imati dom u kojem će se osjećati ugodno i koji će odisati toplinom, poželjet će naš parket. Uvjereni smo da nijedan materijal ne može zamijeniti osjećaj topline i blagostanja koji pruža prirodan vrhunski parket kakav proizvodi Bauwerk Boen. Nudimo prepoznatljivu raznolikost da biste se mogli izraziti odabirom različitih stilova, a kako biste stvorili prekrasan dom koji zaista odgovara vašem životu i vašim potrebama. To je onaj jedinstveni osjećaj kada duboko udahnete te dotaknete toplinu prirode.

New Report

Close