Namještaj iz Siska najviše kupuju Istrani i Dalmatinci

Autor: Agencija VLM , 28. siječanj 2014. u 10:23
Thinkstock

Da se živjeti od toga, ali to uključuje i naporan rad, kaže stolar.

Stolove, stolice, vitrine, komode, ormare i drugi namještaj u shabby chic i rustikalnom stilu izrađuje Željko Fruk iz Siska.

Potpuna usluga

Potražnja za ovakvim namještajem je velika pa stolar radi od ranoga jutra, čak i do 22 sata. Najviše je kupaca iz Istre i Dalmacije, nešto i iz Zagreba, a stalni klijenti su i zagorska mljekara “Veronika”, koja svoje trgovine uređuje upravo rustikalnim namještajem napravljenim u Željkovoj radionici. Svoj je obrt Siščanin otvorio prije devet godina, a radio je kuhinje po narudžbi. Imao je i trgovinu u središtu grada, no zbog krize, potražnja je prije nekoliko godina stala. Kako ne bi propao, 36-godišnjak se bacio u istraživanje tržišta i otkrio kako najbolje iskoristiti svoju vještinu i talent.

Shabby chic i rustikalni namještaj predstavljao je po sajmovima gdje su ga zapazili i prvi kupci. Nakon toga sve je krenulo glatko, jer čim netko u kući ima zanimljivi komad namještaja, preporuči sisačkog majstora i svojim prijateljima. Kupci do njega dolaze i putem Internet oglasnika Njuškalo. I dok s mora narudžbe samo pristižu, u rodnom gradu zainteresiranih nema. Klijentima Željko doveze namještaj te ga složi.

– Da se živjeti od toga. Baš pripremam isporuku, do kraja siječnja moram dostaviti Veroniki posljednju narudžbu. Oni uglavnom uzimaju stol, stolac, police te imitaciju prozora koja služi kao okvir za fotografije, a završavam nešto i za kupce na moru – kazao je Željko. U Zadru je opremio kamenu kuću, a pri tome je imao i odriješene ruke. Vlasnik je bio više nego zadovoljan uređenjem. Željko do ideja dolazi istražujući na Internetu ili izgled namještaja osmišljava sam.

Raspon cijena je velik, a ovisi o tome što radi. Za noćni ormarić ili manju komodu Željko će naplatiti do 1000 kuna, za manji stol i četiri stolice 3.600 kuna, a namještaj za jednu konobu, stolove, stolice i šank, naplatio je 40.000 kuna. Poslove obavlja sam, a povremeno angažira i pomoćnike na određeno.

Voli svoj posao

Za izradu namještaja koristi stari hrast, a do sirovine dolazi kupujući staje i stare drvene kuće.

– Uglavnom je riječ o objektima koji se više ne mogu koristiti, no unatoč tome vrlo su skupi – kazao je Željko. Ipak, posao se isplati, a da sisački majstor uživa u onome što radi, vidi se i po originalnim i kreativnim komadima namještaja.

Komentirajte prvi

New Report

Close