Koliki utjecaj će imati slovenska politika na odluku o prodaji Mercatora?

Autor: Poslovni.hr/Hina , 12. lipanj 2013. u 12:02
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Slovenska politika će preko Nove Ljubljanske banke (NLB) imati velik utjecaj na odluku vlasnika Mercatora hoće li svoje dionice prodati koncernu Agrokor, navode mediji.

Slovenska politika će preko Nove Ljubljanske banke (NLB) imati velik utjecaj na odluku vlasnika Mercatora hoće li svoje dionice prodati koncernu Agrokor, no vlada premijerke Alenke Bratušek svoju poziciju o tome u sadašnjem trenutku ne želi otkrivati, navode u srijedu slovenski mediji.

NLB-u je kao najvećoj banci u državi u utorak na skupštini dioničara odobrena dokapitalizacija do iznosa 500 milijuna eura, što je više nego što je predlagao stari nadzorni odbor koji je smijenjen, a dobro obaviješteni izvori tvrde da je svih sedam članova novog nadzornog odbora potvrdila sama premijerka, navodi u srijedu ljubljansko "Delo".

Budući da je vlasnik NLB-a država, ona će preko nadzornog odbora odlučivati i o upravi koju od lani vodi direktor Janko Medja. Pozicija Medje sada je neizvjesna, a politika će preko nadzornog odbora odlučivati i o sudbini prezaduženih poduzeća koja su stranke NLB-a, ali i o prodaji NLB-ovih 10 posto dionica Mercatora, pa nove članove nadzornog odbora vjerojatno očekuju lobiranje i pritisci kojima će se testirati njihova stručnost i nezavisnost, kako se to događalo i ranije, navodi "Delo" u komentaru.

Ljubljanski dnevni list "Dnevnik" navodi da, po nekim informacijama, nadzorni odbor Pivovarne Laško (PL), koja je najveći pojedinačni vlasnik Mercatora, svoju odluku o davanju suglasnosti prodaje dionica Agrokoru u okviru prodajnog konzorcija vezuje upravo uz odluku NLB-a. Pivovarna Laško Mercatorove dionice želi prodati jer je previše dužna bankama, među kojima je i NLB, a koje joj zadnjih godina reprogramiraju stare kreditne obveze i traže da Mercatorove dionice proda, podsjeća list.

Neobično je da sadašnji direktor NLB-a Medja, koji ima najveći utjecaj u prodajnom konzorciju, nije od Agrokora zahtijevao više jamstava za zaposlene u Mercatoru i njegove dobavljače te odgovarajuća bankovna jamstva, tvrdi "Dnevnik".

List navodi da premijerka Alenka Bratušek moguću prodaju Mercatora ne želi komentirati za medije niti odgovoriti na zahtjeve sindikata zaposlenih u trgovini, koji su je pozvali da jasno kaže svoje stajalište.

"Alenka Bratušek svoje stajalište o sudbini Mercatora očito ne želi dodatno objašnjavati, makar je nedavno u razgovoru za jedan hrvatski dnevni list izjavila da bi prodajom Mercatora koncernu Agrokor umjesto dviju kompanija koje imaju problema dobili jednu s još većim problemima", navodi ljubljanski "Dnevnik". List ocjenjuje da je značenje Mercatora strateško jer on samo u Sloveniji ima 12.000 zaposlenika, a na njega su vezani i razni dobavljači te 32.000 zaposlenih u prehrambenoj industriji.

Unatoč tome, Bratušek se o pitanju prodaje Mercatora sada javno ne izjašnjava, a u njenom kabinetu za objašnjenja novinare upućuju na ministarstvo financija koje za sada na pitanja o prodaji Mercatora ne odgovara, piše ljubljanski "Dnevnik" u srijedu.

Komentirajte prvi

New Report

Close