Kako je prevarant pomoću e-pošte ukrao preko 100 milijuna dolara od tehnoloških divova

Autor: Poslovni.hr , 28. ožujak 2019. u 12:22
Foto: Getty Images

Prevarant je ukrao više od 100 milijuna dolara od najjačih tehnoloških kompanija svijeta na kreativan način: poslao im je e-mail i zatražio novac.

50-godišnji Evaldas Rimasauskas priznao je krivnju prošlog tjedna zbog prevare, nakon što je pomogao orkestrirati shemu koja je uključivala osnivanje lažne tvrtke i slanje phishing e-poruka zaposlenicima Facebooka i Googlea.

Shemom je iz spomenutih tvrtki izvučeno preko 100 milijuna dolara u razdoblju od 2013. do 2015. godine, prema informacijama ureda američkog državnog odvjetnika za južni okrug New Yorka, prenio je CNBC.

Kako radi phishing prijevara

Tužitelji su 2016. optužili Rimasauskasa zbog osnivanja tvrtke koja se predstavljala kao druga tvrtka, Quanta Computer s Tajvana – koja zapravo posluje s Facebookom i Googleom. Rimasauskas je bio "jedini član upravnog odbora" lažnog poduzeća i "otvorio, održavao i kontrolirao različite račune u bankama" u Latviji i na Cipru u ime lažnog poduzeća, priopćile su vlasti.

U prijevari, Rimasauskas i njegovi suučesnici stvorili su prilično uvjerljive falsificirane e-mailove koristeći lažne račune e-pošte, koji su izgledali kao da su ih poslali zaposlenici stvarne Quante u Tajvanu. Poslali su phishing e-poštu s lažnim računima zaposlenicima na Facebooku i Googleu koji su "redovito provodili milijunske transakcije” s Quantom, nakon čega su spomenuti zaposlenici isplatili više od 100 milijuna dolara na bankovne račune lažne tvrtke, opisali su tužitelji.

Prijevara Rimasauskasa također je uključivala "krivotvorene račune, ugovore i pisma koja su lažno potpisana od strane rukovoditelja i agenata". Pokušavao je izbjeći sumnju banaka stvaranjem lažnih popratnih dokumenata za transakcije, koji su čak imali lažne korporativne pečate s imenom tih tvrtki.

Posljedice

"Rimasauskas je mislio da bi se mogao skrivati ​​iza računalnog zaslona dok je provodio svoju lažnu shemu, ali kako je saznao, ruke američke pravde su dugačke, a on se sada suočava sa značajnom zatvorskom kaznom”, naveo je u priopćenju tužitelj Geoffrey Berman.

Iako optužbe ne spominju konkretno tvrtke uključene u prevaru, Quanta je potvrdila da ju je Rimasauskas oponašao, dok su Facebook i Google imenovani u nalogu litvanskog suda u 2017., naveo je Reuters.

Optužnica vlade iz 2016. godine odnosi se na više neidentificiranih suučesnika koji su pomogli u izvršenju goleme prijevare.

Litvanske vlasti uhitile su Rimasauskasa u ožujku 2017., a mjesec dana kasnije izručen je SAD-u. Kao dio njegova priznanja krivnje, Rimasauskas je pristao vratiti 49,7 milijuna dolara koje je dobio prijevarom. Izricanje kazne mu je zakazano za 24. srpnja, a mogao bi dobiti i do 30 godina zatvora.

Bloomberg je izvijestio da je Rimasauskas, nakon što se prošlog tjedna izjasnio o krivnji na saveznom sudu, kazao sucu: “Od mene su zatražili da otvorim bankovne račune. Nakon toga nisam učinio ništa s tim računima".

"Otkrili smo ovu prijevaru i odmah upozorili vlasti. Povratili smo sredstva i zadovoljni smo što je ovo pitanje riješeno", izjavio je glasnogovornik Googlea CNBC-u.

"Facebook je povratio većinu sredstava ubrzo nakon incidenta i surađuje s policijom u istrazi", izjavio je glasnogovornik Facebooka CNBC-u.

Nije prvi put da je neki tehnološki gigant prevaren

Prošle godine, par iz Indiane osuđen je na šest godina zatvora nakon što su ukrali više od 1,2 milijuna dolara vrijedne elektronike iz Amazona, koristeći se propustima u politici povrata robe spomenute e-trgovine.

I u drugoj navodnoj prijevari koja uključuje Amazon, federalne vlasti su prošle godine optužile jedan par za prijevaru ljudi vrijednu 15 milijuna dolara, kojima su tvrdili da će ih naučiti kako zaraditi milijune dolara prodajom proizvoda preko interneta.

Slučaj je riješen u studenom. Optuženici nisu priznali niti poricali navode, ali su morali sudskom odlukom predati 20,8 milijuna dolara.

Savezni istražitelji su naveli da je praksa prijevare putem e-pošte sve češća.

Komentirajte prvi

New Report

Close