Isti proizvodi, a drugačija cijena: Kod nas i do 50% skuplje nego u Njemačkoj

Autor: Poslovni.hr , 25. rujan 2017. u 09:02
Foto: Damir Špehar / Pixsell

“Skoro svaki proizvod bio je za 20 do 50 posto jeftiniji od istoga koji se prodaje u Hrvatskoj.”

Splićanka koja je u Njemačku odselila prije godinu dana ispričala je za Slobodnu Dalmaciju svoje iskustvo s cijenama u Lidlu, za koji kaže da je i do 50 posto jeftiniji u Njemačkoj, nego u Hrvatskoj.

Iznenadila se, kaže, već kod prve kupovine. "Skoro svaki proizvod bio je za 20 do 50 posto jeftiniji od istoga koji se prodaje u Hrvatskoj. Ponajprije tu mislim na njihove brendove", kazala je. Istaknula je da je tako jeftinije plaćala, primjerice, mozzarelu, koja je oko 2,5 kune jeftinija u Njemačkoj, potom jogurt, zobene pahuljice, ali i sokove Lidlova brenda Solevita.

"U svakom slučaju, tjedna kupovina koju obavljam u Lidlu znatno je povoljnija o one u Hrvatskoj. Za 50 do maksimalno 70 eura mogu se maksimalno opskrbiti", kazala je.

Koliko je u Njemačkoj hrana jeftinija govori i podatak prema kojem u tamošnjem Lidlu karton s deset jaja košta 1,09 eura, dok se u našim trgovinama isto pakiranje ne može naći ispod 12 kuna. U Hrvatskoj, osim toga, nema pakiranja od osam komada slastice Kinder Pinguin, koje je Splićanka u njemačkom Lidlu našla po cijeni od 1,99 eura.

Iz Lidla su se oglasili po ovom pitanju. "Lidl Hrvatska se pri formiranju cjena orijentira prvenstveno na hrvatsko tržište i njegove uvjete, to jest, jedino nam naše tržište direktno diktira formiranje cijena i naše poslovanje na njemu. Općenito gledajući, na formiranje cijena ponajprije utječu PDV, troškovi analiza i logistički troškovi. Svojim kupcima nastojimo osigurati najbolju kvalitetu uz najniže cijene na hrvatskom tržištu i u tome uspijevamo", kazali su iz Lidla.

Komentari (2)
Pogledajte sve

Nista novo. Trziste je malo, PDV jako visok, i porezi u svim stupnjevima proizvodnje jako visoki. Kad se uzima domaca roba, ona je tu isto u startu skuplja. Kad se sve to uzme, i lanac nije efikasan, sve je skupo.

Mjesecna kosarica za osnovni zivot je skuplja ovdje, i gotovo skroz opterecena pdvom od 25%.

Onaj tko uopce tu ima posao, ima place gotovo na dnu europe, a troskove u mnogocemu vece nego bogate zemlje. Politicari, uhljebi, uprava… svi su se zbrinuli, a nas mlade ostavili da glasamo nogama- tako i bude.

Pitanje je ima li nas 4m uopce sada, a svaki mjesec ode jos barem 5000… za 10g mi mozemo ugasiti svjetlo. Ostat ce samo penzici, uhljebi i politicari.

tuziti na arbitrazu u haag a zlovence uzeti kao suce

New Report

Close