Ina u devet mjeseci s rastom prihoda za 2 posto, a nižom dobiti razdoblja

Autor: Poslovni.hr/Hina , 28. listopad 2019. u 15:56
Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Prihodi Ina grupe u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 16,55 milijardi kuna, što je dva posto više nego u istom razdoblju lani, dok je dobit razdoblja smanjena za 36 posto, na 679 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća Ina grupe objavljeni u ponedjeljak.

CCS EBITDA Ina grupe u prvih devet mjeseci porasla je za 8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznosi 2,397 milijardi kuna. Prosječne cijene nafte su se smanjile tijekom prvih devet mjeseci 2019. godine zbog čega EBITDA (dobit prije kamata, poreza i amortizacije) iznosi 2,2 milijarde kuna, a dobit 679 milijuna kuna, navodi se u izvješću. 

Iz Ine ističu kako je prvih devet mjeseci ove godine bilo intenzivno investicijsko razdoblje. "Kapitalna ulaganja povećala su se za 69 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine te iznose 1,54 milijarde kuna, a uglavnom su potaknuta ulaganjima u rafinerijsko poslovanje. Ulaganja u Hrvatskoj iznose 1,32 milijarde kuna, više nego duplo u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Omjer duga i kapitala iznosi 21 posto, uz neto dug na razini od 3,036 milijardi kuna", kažu u Ini. 

Predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon u komentaru ističe da su intenzivna ulaganja Ine tijekom prvih devet mjeseci 2019. godine počela pokazivati rezultate.

"Ukupna ulaganja premašila su 1,5 milijardi kuna, od kojih je većina u Hrvatskoj. Dovršen je remont u riječkoj rafineriji, jedan od najvećih u povijesti kompanije. Brojna poboljšanja koja su provedena tijekom remonta vidljiva su u boljoj proizvodnoj strukturi, s većim udjelom profitabilnih bijelih proizvoda. Poboljšanja će se nastaviti kroz buduće projekte, u skladu s programom INA R&M Novi smjer 2023. Također, povećana razina aktivnosti istraživanja i proizvodnje u Egiptu rezultirala je s 23 posto većom proizvodnjom nafte u Egiptu. To je, zajedno s kontinuiranim radom na remontima bušotina u Hrvatskoj, trenutno stabiliziralo proizvodnju ugljikovodika usprkos prirodnom padu", naglašava Fasimon.  

Dodaje da je na ukupni rezultat utjecalo nepovoljno vanjsko okruženje, ali i da je Ina iskoristila tržišno okruženje. Prodaja u Bosni i Hercegovini porasla je za oko 18 posto, dok je prodaja rafinerija i marketinga ostala stabilna i iznosi više od 3,1 milijuna tona. Rezultati poslovanja maloprodaje su ostali snažni, kako u Hrvatskoj, tako i u proširenoj maloprodajnoj mreži Crne Gore, kaže Fasimon.

"Općenito, unatoč smanjenoj proizvodnji zbog planiranog riječkog remonta i nepovoljnog okruženja, EBITDA i ostali pokazatelji Ina grupe su stabilni, ali donekle umanjeni. Ipak, ukupni prihodi ostali su snažni te su porasli za 2 posto, što su povoljni izgledi za kraj 2019. godine", izjavio je Fasimon.

Po podacima iz izvješća, neto prihod od prodaje segmenta istraživanje i proizvodnja nafte i plina u prvih je devet mjeseci iznosio 2,8 milijardi kuna, što je smanjenje za 7 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a objašnjava se 10 posto nižom cijenom nafte brent. 

EBITDA istraživanja i proizvodnje nafte i plina smanjena je za 15 posto, na 1,8 milijardi kuna i rezultat je niže ostvarene cijene ugljikovodika. 

"Ukupna razina proizvodnje ostala je na istoj razini zbog veće proizvodnje sirove nafte u Egiptu, što je rezultat povećanih istražnih bušenja i razradnih aktivnosti", navodi se u izvješću, uz napomenu da je "domaća proizvodnja sirove nafte bila stabilna, uz blagi prirodni pad".

Kapitalna ulaganja istraživanja i proizvodnje su porasla za 15 posto i iznosila 494 milijuna kuna, od čega se 364 milijuna kuna odnosi na Hrvatsku. Veća ulaganja uglavnom se odnose na aktivnosti istražnog bušenja i razrade u Egiptu, remonte bušotina u Hrvatskoj te na aktivnosti programa istraživanja Drava-02, objašnjava se u izvješću. 

Neto prihod od prodaje segmenta rafinerije i marketing, uključujući usluge kupcima i maloprodaju, porastao je za 2 posto te je u prvih devet mjeseci ove godine iznosio 15,8 milijardi kuna, dok je CCS EBITDA bez jednokratnih stavki porasla za 35 posto i iznosila 526 milijuna kuna.

"Glavni pokretač pozitivnog rezultata bili su bolji prodajni rezultati, iskorištavanje vanjskog okruženja i veći udio bijelih proizvoda u Rafineriji nafte Rijeka, zajedno s poboljšanim poslovanjem usluga kupcima. Maloprodajne količine povećale su se za 3 posto uslijed boljeg poslovanja u Hrvatskoj i širenja maloprodajne mreže u Crnoj Gori", objašnjava se u izvješću, uz podatak da je Ina grupa krajem rujna ove godine upravljala mrežom od 510 maloprodajnih mjesta. 

Kapitalna ulaganja u poslovanje rafinerija i marketinga značajno su se povećala i iznosila 821 milijun kuna u odnosu na 337 milijuna kuna u prvih devet mjeseci prošle godine, uglavnom kao posljedica velikog remonta u riječkoj rafineriji, podsjeća se u izvješću Ine. 

Komentirajte prvi

New Report

Close