Ina: Prihodi porasli za 13 posto, neto dobit niža 12 posto

Autor: Poslovni.hr/Hina , 27. srpanj 2018. u 14:23
Foto: Duško Jaramaz / Pixsell

Po podacima iz izvješća, EBITDA (dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije) Ina grupe u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 1,6 milijardi kuna, što je 10 posto manje nego u isto vrijeme lani.

Ina grupa je u prvom polugodištu 2018. ostvarila snažan rast prihoda od prodaje, za 13 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na gotovo 9,5 milijardi kuna, dok je neto dobit bez jednokratnih stavki pala za 12 posto, na 533 milijuna kuna, pokazuju podaci iz financijskog izvješća koje je Ina objavila u petak. 

Prihodi Ina grupe od prodaje iznosili su 9,495 milijardi kuna i viši su za 13 posto u odnosu na isto razdoblje lani, "uglavnom kao rezultat više prodaje usmjerene na iskorištavanje povoljnijih cijena derivata, što je ipak djelomično umanjeno nižom proizvodnjom istraživanja i proizvodnje", objašnjavaju iz Ine. 

Po podacima iz izvješća, EBITDA (dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije) Ina grupe u prvih šest mjeseci ove godine iznosila je 1,6 milijardi kuna, što je 10 posto manje nego u isto vrijeme lani.

"Zbog nižeg doprinosa rafinerija i marketinga, uključujući trgovinu na malo, CCS EBITDA je u blagom padu i iznosi 1,3 milijarde kuna", navode iz Ine.

Podaci iz financijskog izvješća pokazuju da je CCS EBITDA snižena na godišnjoj razini za 14 posto, a u istom je postotku pala i dobit iz osnovne djelatnosti koja je iznosila 781 milijun kuna. 

"Prvo polugodište 2018. godine se pokazalo kao pozitivno razdoblje za ukupne rezultate Ine. Veća prodaja i povoljnije vanjsko okruženje u istraživanju i proizvodnji doprinijeli su zadržavanju prihoda na visokoj razini", ističe u komentaru financijskog izvješća predsjednik Uprave Ine Sándor Fasimon, koji je početkom srpnja na čelu Ine zamijenio Zoltana Aldotta.  

Fasimon naglašava i kako, zahvaljujući aktivnostima na EOR projektu i dodatnim razvojnim projektima, domaća proizvodnja sirove nafte nastavlja rasti, ublažavajući prirodni pad proizvodnje plina koji je očekivan zbog zrelog portfelja.

"Na zaustavljanje pada proizvodnje u idućim će godinama također utjecati i finalizacija transakcije s Enijem za koncesije na području sjevernog Jadrana. Količine rafinerijske prerade nešto su niže u usporedbi s istim razdobljem u 2017. godini te su u skladu s redovitim i planiranim aktivnostima održavanja, no ulažemo velike napore kako bi poslovanje bilo održivo", poručuje Fasimon.

Naglašava i da se košarica sirove nafte stalno proširuje te se prerađuju isplativije sirovine. Umjeren rast maloprodaje u skladu je sa sezonskim kretanjima, a stalno proširenje usluga povezanih s robom široke potrošnje ostaje prioritet Ine u nadolazećem razdoblju, dodaje.

"Razdoblje prilično povoljnog vanjskog okruženja, barem što se tiče poslovanja istraživanja i proizvodnje, treba iskoristiti za daljnju racionalizaciju poslovanja i jačanje naše pozicije na tržištu jer se volatilnost tržišta opet može pokazati izazovnom", zaključio je predsjednik Uprave.  

Kako se navodi u Ininom izvješću, segment istraživanja i proizvodnje u prvom je polugodištu ostvario EBITDA bez jednokratnih stavki od 1,48 milijardi kuna, što je šest posto više nego u istom razdoblju lani. Istraživanje i proizvodnja iskoristili su pozitivno vanjsko okruženje i više cijene ugljikovodika, objašnjava se u izvješću, uz podatke da je pozitivan učinak na prihode od prodaje nafte i kondenzata imala i cijena brenta koja je bila 37 posto viša. 

U osvrtu na rafinerije i marketing, uključujući trgovinu na malo, čija je CCS EBITDA iznosila 91 milijun kuna, iz Ine ističu kako su planirano radovi održavanja u rafinerijama rezultirali nižom razinom prerade, dok je maloprodaja goriva poboljšana zajedno s prodajom robe široke potrošnje koja je nastavila kontinutirano rasti. 

Kapitalna ulaganja Ine su u prvom polugodištu ove godine bila na lanjskoj razini i iznosila su 518 milijuna kuna, pri čemu iz kompanije ističu da je stalni fokus na ulaganja u Hrvatskoj.

Neto dug je istovremeno smanjen na 701 milijun kuna na kraju prvog polugodišta ove godine s omjerom duga i kapitala ispod 6 posto, navodi se u izvješću. 

Komentirajte prvi

New Report

Close