IN2 s bivšim čelnikom ZSE radi na prvom blockchain projektu u Hrvatskoj

Autor: Bernard Ivezić , 16. veljača 2017. u 14:41
Sanja Svilokosa i braća Tomislav i Ivan Glavaš, Foto: Tomislav Miletić / Pixsell

Ulaskom u projekt, druga po veličini kompanija iz branše kreće s transformacijom.

IN2 grupa prva je velika kompanija u Hrvatskoj koja je ušla u svijet blockchaina. Tajanstveni R&D projekt, za koji smo doznali da je domaći softverski div započeo u siječnju i da se temelji na blockchainu 2.0 – takozvanom Ethereumu, vodi bivši direktor nadzora Zagrebačke burze Ivan Glavaš.

Blockchain je posljednjih nekoliko godina postao top tema u financijskoj i IT industriji. Njime se bave svi od Microsofta preko Barclaysa, Credit Suissea i Goldmana Sachsa pa sve do Deloittea. Otkako se na blockchainu stvorila Ethereum platforma očekivanja su dodatno porasla pa se sada očekuju prve banke bez bankara, nova revolucija u IoT-u kao i u javnom sektoru.

Ulazak IN2 grupe, koja je uz Infobip jedan od najvećih poslodavaca u branši, u prvi blockchain R&D projekt na ovim prostorima ujedno je začetak njegove interne transformacije.
Softverski div je u siječnju izdvojio svoje brzorastuće biznise te razvojne projekte u zasebnu poslovnu jedinicu. Kako doznajemo, s novim Sektorom za digitalno poslovanje kompanija se želi pozicionirati kao prvi hrvatski softveraš s punokrvnim R&D odjelom.
Sanja Svilokos, direktorica Sektora za digitalno poslovanje u IN2 kaže da o blockchain R&D projektu može reći tek da ide u smjeru fintecha, ali da će primjena potencijalno biti mnogo šira.

“Unutar novog sektora vidimo niz brzorastućih segmenta poslovanja među kojima su IoT platforme, napredna analitika, program bespilotnih letjelica, softverska rješenja za serijalizaciju kao i blockchain”, kaže Svilokos.

U ovaj potonji projekt, dodaje Svilokos privukla ih je činjenica da je riječ o platformi “koja omogućuje gradnju novih, decentraliziranih sustava, koji mogu smanjiti troškove i vrijeme, a usto ne zahtijevaju ulaganja u velike infrastrukture”. Ivan Glavaš, bivši direktor nadzora Zagrebačke burze i voditelj razvoja blovkchain proizvoda u IN2 grupi kaže da ideju za ovaj projekt razvija već dvije godine. S bratom Tomislavom Glavašom počeo je posjećivati meetupe i istraživati blockchain.

“Vlasniku IN2 grupe Anti Mandiću predložio sam suradnju, a posebno mi se svidjelo što je Mandić bio zainteresiran da blockchain projekt napravimo po modelu internog startupa. Fizički smo smješteni u HUB385 i već mjesec dana radimo na projektu”, kaže Glavaš.
Njegov partner na projektu i tehnički direktor novog proizvoda za IN2 je Ivanov brat Tomislav Glavaš. Pojašnjava da je njega pak za blockchain zainteresirala ljubav prema matematici. “Osvojila me ljepota matematike na kojoj se temelji ta tehnologija”, zaključuje 
Glavaš.

Komentari (1)
Pogledajte sve

bravo ante…decki…samo naprijed.

New Report

Close