HT bez konkurencije u preuzimanju Telekom Slovenije

Autor: Bernard Ivezić , 21. kolovoz 2013. u 22:00
PD

Potencijalni takmaci iz Austrije, Rusije, Velike Britanije i s Islanda za sada se nemaju namjeru uključiti u tu privatizaciju.

Hrvatski telekom uz podršku Deutsche telekoma, čini se, neće imati mnogo konkurencije u procesu privatizacije Telekoma Slovenije. Neki od potencijalno glavnih takmaca, kao što su Telekom Austria i Telenor suzdržani su, dok drugi, poput British Telecoma, unaprijed ističu da nisu zainteresirani za tu akviziciju.

Aleksander Straunik, glasnogovornik BT Global Services, izjavio je za Poslovni dnevnik da nisu u igri za ovaj posao. BT je prije pet godina u konzorciju s Bain Capitalom i Axos Capitalom predao obvezujuću ponudu za kupnju Telekoma Slovenije, što je tada u ime Deutsche telekoma učinio i Magyar Telekom te islandski operator Skipti. I dok se DT u igru vraća preko HT-a, za islandski Skipti ne očekuje da će konkurirati s obzirom da posluje s gubitkom i prolazi kroz proces financijskog restrukturiranja.

Rusi nedostupni

Meera Bhatia, voditeljica komunikacija grupe Telenor odgovorila nam je pak da ne žele komentirati taj proces. Ističe da su priče o njihovim planovima preuzimanja u jadranskoj regiji, poput Telekoma Slovenije ili pak Tele2 Hrvatska, špekulacije i da ih stoga ne komentiraju. U branši se s druge strane naglašava da Telenor u regiji posluje dobro i da je već prisutan na tržištima Srbije, Crne Gore i Mađarske, pa bi mu logičan smjer širenja bio na Hrvatsku i Sloveniju.

Telekom Austrije pak ima nešto drugačiju poziciju, jer je već prisutan u Sloveniji. Vlasnik je drugog najvećeg mobilnog operatera Si.Mobila, koji se k tome vrlo uspješno natjeće s Telekomom Slovenije u tom području. I Austrijanci su na naš upit ostali rezervirani. “Zahvaljujemo na razumijevanju ali ne dajemo komentare vezane uz spajanje i akvizicije”, kažu u Telekomu Austrije.

Jedini preostali veći igrač, koji je pokazao interes za slovensko telekomunikacijsko tržište, ruski Gazprom telekom bio nam je nedostupan za komentar. Gazprom je u suradnji sa slovenskom tvrtkom Comita krajem prošle godine osnovao u Švicarskoj zajedničko poduzeće South Stream Telecom AG kojem je cilj postati glavni pružatelj usluga prijenosa podataka za operatore u regiji, takozvani backbone operator. U Comiti, čije je sijedište u Kranju, objasnili su nam da nikakve komentare ne možemo dobiti prije ponedjeljka, kad se vodeći ljudi vraćaju s godišnjeg odmora.

Cijena četiri puta niža

Upućeni tvrde da više informacija o potencijalnim kupcima Telekoma Slovenije neće biti moguće dobiti još koji mjesec. Naime, u rujnu se očekuje da će Slovenije izabrati savjetnika u privatizaciji svog najvećeg operatora. Očekuje se da će to biti jedna od većih svjetskih investicijskih banaka. Nakon toga slijedi procjena vrijedosti kompanije,, a potom i  izrada tendera. Izvjesno je pak da će cijena dionice Telekoma Slovenije biti i četiri puta niža od 400 eura, koliko je vrijedila 2008. kad je Vlada odustala od prodaje.

Alternativa

Na cijenu preuzimanja Telekoma Slovenije utjecat će također činjenica da fond Mid Europa Partners planira u idućem razdoblju izaći iz United Groupa, najvećeg regionalnog konkurenta Deutsche Telekomu i Telekomu Austrije. United Group u Sloveniji posjeduje Telemach, drugog najvećeg fiksnog operatera, koji se vrlo uspješno natječe s Telekomom Slovenije. Interes za Telemach navodno pokazuje i Telekom Austrije, čiji je Si.Mobil u sličnoj poziciji kao Vipnet u Hrvatskoj, odnosno prostor za rast mogao bi ostvariti u fiksnim komunikacijama a pri čemu bi Telemach dobro došao.

Komentirajte prvi

New Report

Close