Hrvatski telekom povećao neto dobit za 14,1 posto i iznosi 190 milijuna kuna

Autor: VLM , 02. svibanj 2019. u 15:10
Foto: Slavko Midžor / Pixsell

Hrvatski Telekom drugu je godinu zaredom osvojio certifikat za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj (P3 certifikat). A ožujku 2019. HT bio je prvi u Hrvatskoj i među prvim operatorima u Europi koji su pokrenuli pilot-projekt i demonstrirali 5G mrežu.

Hrvatski telekom, vodeći hrvatski telekom objavio je nerevidirane konsolidirane rezultate za prva tri mjeseca. Tako se u prvom tromjesečju 2019. EBITDA povećala za 22 milijuna kuna, odnosno 3,4 posto, na 673 milijuna kuna u odnosu na prvo tromjesečje 2018. Marža EBITDA-e nakon najmova na razini je od 37,9 posto. Snažan rast EBITDA-e djelomično je pod utjecajem jednokratnih stavki kao što je transakcija vezana za Evo TV. U prvom tromjesečju 2019. neto dobit nakon manjinskih udjela iznosi 190 milijuna kuna, što je povećanje za 14,1 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Ukupni konsolidirani prihodi ostvareni u prva tri mjeseca 2019. iznose 1.775 milijuna kuna, odnosno realizacija je za 1,3 posto manja nego u istom razdoblju prošle godine.

Rast broja korisnika Magente 1, stjecanje Evo TV-a 

Jedinstveni koncept Magente 1 na hrvatskom tržištu ima više od 230 tisuća korisnika, a broj korisnika povećao se za 10,2% u odnosu na prethodno tromjesečje.

HT je od Hrvatske pošte, 1. ožujka, kupio poslovanje Evo TV. S Evo TV-om, baza korisnika naplatne televizije Hrvatskog telekoma povećala se u odnosu na prvo tromjesečje 2018. za 17,8 posto te broji 488 tisuća korisnika naplatne televizije. U prvom tromjesečju 2019. realizacija kapitalnih ulaganja iznosi 386 milijuna kuna te je u odnosu na prvo tromjesečje 2018. manja kao rezultat sezonskih utjecaja. Hrvatski telekom nastavio je s ulaganjima u optičku infrastrukturu te je modernizirao mobilnu pristupnu mrežu za pristup sljedeće generacije (NGA) i ostvario pokrivenost za 59 posto kućanstava brzinom većom od 30 Mbit/s i za 22% kućanstava brzinom većom od 100 Mbit/s.

Također, HT je nastavio s investicijskim programom modernizacije pokretnih radijskih i transportnih mreža. Nakon što je u 2018. uspješno završila modernizacija mreže u istarskoj regiji te u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji, u prvom tromjesečju 2019. modernizacija mreže nastavila se u obalnom dijelu Hrvatske od Dubrovnika do riječkog područja. Na kraju ožujka 2019. ukupno 45 posto lokacija zamijenjeno je moderniziranom pokretnom radijskom opremom i infrastrukturom koje su spremne za 5G tehnologiju.

Hrvatski Telekom drugu je godinu zaredom osvojio certifikat za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj (P3 certifikat). A ožujku 2019. HT bio je prvi u Hrvatskoj i među prvim operatorima u Europi koji su pokrenuli pilot-projekt i demonstrirali 5G mrežu.

HT je sudjelovao u postupku nadmetanja za spektar u području 2 600 MHz koji je organizirala nacionalna regulatorna agencija (HAKOM). Uspješno je stekao 2 x 20 MHz.

Komentirajući poslovne rezultate za prvo tromjesečje 2019., Konstantinos Nempis, od 1. travnja i službeno novi predsjednik uprave Hrvatskog Telekoma, izjavio je: Odlični poslovni rezultati u prvom tromjesečju 2019. odraz su nastavka uspješnog poslovanja HT-a. U sljedećem razdoblju strateški fokus bit će na pojednostavnjenju i digitalizaciji korisničkog iskustva, bržem i agilnijem poslovanju kompanije i intenzivnim ulaganjima u nepokretne i pokretne mreže velike brzine, što će dovesti do održivog rasta HT-a.

Komentari (6)
Pogledajte sve

ne brinite ……sve tvrtke ..kćeri i braća ….i ostala rodbina……. imaju hrvatske adrese i račune ….

Tesko je ovo zlatna koka. Nabili su cijene i osipa im se broj korisnika.

..mirovincima treba lova …….očito…

Dividenda 2020 g bi mogla biti jeko velika.30ak kn

New Report

Close